Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför bryr vi oss inte längre?

Annons

I går var vi solidariska med mindre omvärldskunskap. I dag är vi egoistiska med mer omvärldskunskap.

Hur kommer det sig att vi slåss för jämlikhet på hemmaplan men åker till militärdiktaturer som saknar mänskliga rättigheter på sin agenda, tillsynes medvetet glömma packa ned samvetet i resväskan?

I Turkiet till exempel finns inte lagar som skyddar hbtq-personer. Protester slås ned brutalt. Yttrandefriheten begränsas med stängda social medier.

Idrottsevenemang som fotbolls-VM i Qatar 2022 där mänskliga rättigheter kränks systematiskt, gästarbetare lever under miserabla förhållanden. Vinter-OS i Sotji hade starka inskränkningar i yttrandefriheten.

Till och med när vi ska ansöka/anordna vinterolympiad i Sverige 2022 där LO/SOK ingick ett samarbetsavtal 2013, sprack det på att facket ställde sig bakom en ansökan i utbyte mot att spelen skulle genomföras i enlighet med FN:s kärnkonventioner vilket gjorde att olympiaden inte längre var aktuell.

Vilket ansvar tar den olympiska rörelsen? Vad kan vi själva göra?

Facket blir svagare. Arbetsrätten utarmas. Det är dags att vakna upp. Våga lyfta obekväma frågor och se runt hörnet, hitta lösningar. Diskussionen måste starta på arbetsplatsen.

Alla har ett eget ansvar i fackligt/politisk förändring oavsett värderingar, attityder och politisk åskådning

Ulf S Ehn, Hasse Johansson, Baha Saleem och Henrik Åström

Facklig/Politisk utbildning den röda tråden, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons