Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får inte gamla bo i servicehus?

Annons

Jag är godman till personer som behöver hjälp med praktiska saker som rör ekonomin och deras välbefinnande. En av dem är ganska nybliven pensionär men är utsliten i rygg och ben, hjärtat är dåligt så han behöver rollator för att kunna gå. Ibland kan han inte ta sig till affären för att handla. Han bor ensam i lägenhet men vill få komma till ett serviceboende med närhet till matrestaurang och all annan service. Men han är för frisk påstår myndigheterna som gjort en utredning. Han kan och har hjälp med städning, klädtvätt och får färdiglagad mat hemburen, så långt är allt ok. Men han vill inte sitta ensam och många gånger känna sig hjälplös och beroende av andra. Han vill bo i närhet med andra för att få den sociala samvaron och tryggheten – men nej.

Varför måste det vara så? Det finns människor som mer än allt vill kunna bo kvar i hemmet och då fungerar samhällsapparaten bra. Men de som inte vill det, varför ska det vara så omöjligt? Ska det inte vara valfritt för varje individ att välja? Det är ju inte fråga om att samhället ska betala detta utan han får själv betala upp mot 9 000–11 000 kronor i månaden för boende, mat och övrig service.

Är inte våra politiker valda av oss för att utföra våra önskemål? Jag bävar för den dagen då jag själv sitter gammal och hjälplös och man inte ska få bo och leva där man själv önskar.

Det har blivit något fel i samhället där allt går ut på pengar och prestige före medmänsklighet.

Georg Sundgren, God man

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons