Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt välkomna till Liden

/
  • ”Vi tycker att fler barnfamiljer vore ett drömscenario, liksom nya verksamheter som kanske kan leda till utökad service. Tänk till exempel att kunna äta lammfärsspett med tabbouleh och yoghurtsås toppat med baklava som fredags­middag på en lokal restaurang  i framtiden,” skriver signaturen ”Vi som bor i Liden” om att ta emot invandrare.

Annons

Svar till signaturen Bedrövads insändare, Inga flyktingar i tings­huset i Liden, ST den 5 januari.

”Jag kommer aldrig att acceptera att vårt gamla tingshus förstörs” skrev signaturen Bedrövad, där hon eller han motsatte sig ett asylboende som planeras i Liden.

Vi vill invända mot detta, eftersom vi tvärt om är stolta över att kunna erbjuda en vacker byggnad till människor som tvingats lämna sina egna hem och vistats i en misär som vi vanliga Lidenbor knappast kan föreställa oss.

Insändarskribenten frågar sig vem som ska hjälpa till på plats, eftersom vi Lidenbor inte har de resurserna. Vi vill svara att vi är flera Lidenbor som har resurser till ett varmt mottagande, utrymme i granngemenskapen och kanske en mötesplats där nya och gamla invånare kan träffas och utbyta erfarenheter. Den professionella hjälpen kommer naturligtvis företaget som ansöker om att öppna asylboendet stå för, i samarbete med svenska myndigheter.

Vi blir också bedrövade, men inte över tanken på att vår by kan komma att utvidgas med nya ansikten, utan över att insändaren andas rasism. Ett påstående som att människor från andra länder har ett annat levnadssätt än vi och att byggnaden som en gång var tingshus kommer att förstöras om vi släpper in andra kulturer är rent anstötligt. Dessutom menar skribenten att dessa människor i stället kan bo i Lidens gamla vandrarhem om de nu ska till byn. Ett ogint förslag, tycker vi, eftersom det före detta vandrarhemmet är förfallet och obebott sedan närmare tio år tillbaka.

Vi vill att de som kommer till byn ska få en god och rättvisande bild av vår bygd, för vem vet, kanske väljer några av dem att stanna kvar när de fått uppehållstillstånd. Och vad efterfrågar vi mer än inflyttning till Liden? Ökning av invånarantalet i stället för att det ständigt krymper? Vi tycker att fler barnfamiljer vore ett drömscenario, liksom nya verksamheter som kanske kan leda till utökad service. Tänk till exempel att kunna äta lammfärsspett med tabbouleh och yoghurtsås toppat med baklava som fredagsmiddag på en lokal restaurang i fram­tiden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons