Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för handelsavtalet TTIP

/
  • Syftet med handelsavtalet är att öppna USA:s och EU:s marknader för varandra.

Annons

EU och USA försöker göra upp om ett nytt handelsavtal som hotar demokrati, folkhälsa och djurskydd.

Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) är ett transatlantiskt investerings- och handelsavtal, med syfte att öppna USA och EU:s marknader för varandra. Varor som godkänts för försäljning i USA ska automatiskt få säljas även i EU. Avtalet möjliggör offentliga upphandlingar mellan regionerna och leder till att frihandel sätts före miljö- hälso- och djurskyddstandard.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har förklarat vad EU:s ambitioner med TTIP är. Malmström säger bland annat att avtalet går bortom de traditionella handelsfrågorna om tillgång till varandras marknader. Tullarna mellan EU och USA är låga redan i dag. TTIP syftar till att få bort dolda handelshinder och regleringar. På begriplig svenska innebär detta att TTIP syftar till att avskaffa lagar och förordningar som på olika vis försvårar kapitalisternas möjligheter att investera, bedriva verksamhet och tjäna pengar. På EU-språk talar man om ”harmonisering” av regelverk.

Cecilia Malmström försäkrade att förhandlingarna kring avtalet ska ske öppet och att vare sig arbetsrätt, miljö- eller konsumentlagstiftning ska försämras. Starka lobbygrupper ligger på och arbetar för att storföretag på båda sidor om Atlanten ska få sina viljor igenom.

Ett av de mer kontroversiella inslagen i TTIP är den så kallade ISDS-klausulen, vilken ger storföretagen rätt att stämma enskilda stater, i händelse av att demokratiskt fattade beslut hotar deras investeringar. ISDS låter tvister avgöras i en internationell skiljedomstol utan insyn.

I ett offentligt samråd om klausulen kom 150 000 svar in, varav 97 procent var kritiska till ISDS.

Att arbetare och konsumenter ska offra jobb, hälsa, miljö- och skyddslagstiftning för att EU:s byråkrater ska kunna förverkliga sina stormaktsdrömmar låter inte som någon bra idé. TTIP måste stoppas och skrotas innan det hinner beslutas och träda ikraft.

Peter Tjernberg, Gösta Åström, Armi Gustafsson, Kerstin Nordqvist, Ulf Gustafsson, Jörgen Stafrin, Eva Rudström

Folkrörelsen Nej till EU – Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons