Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi menar allvar då vi prioriterar arbetsfrågan

Annons

I kommunpolitiken har vi pekat ut arbete som en av tre prioriterade frågor. Från majoriteten väljer vi att ta krafttag kring frågan.

Det senaste året har vi sett en förändring i stadsbilden. Vi ser lyftkranar, såväl bostäder och äldreboenden byggs, ytterligare planeras. Här behövs det personal.

Arbetsmarknaden i kommunen har haft svårt att återhämta sig efter finanskrisen. Det finns en diskrepans mellan arbetslösheten och det behov som arbetsgivare har av utbildad arbetskraft.

Regeringen väljer att satsa extra på utbildning. Det är bra. I Sundsvalls kommun har vi en medveten strategi där vi satsar på att människor ska ha goda möjligheter att komplettera sina studier och kunna göra nya val. Vi har en vuxenutbildning som står väl rustad för att ta emot fler elever och vi har ett välfungerande samarbete med gymnasiet, som gör att man som vuxen har möjlighet att läsa ett praktiskt program. Inom vuxenutbildningen prioriterar vi dessutom att ge pedagoger möjlighet att läsa in kompetenser på betald arbetstid, något som förhoppningsvis kommer att avhjälpa den brist vi har på flera lärarkategorier.

Många har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det gäller t.ex. människor med utländsk bakgrund, med kort skolgång och med arbetshandikapp. De senaste årens utveckling har inneburit att allt färre ska göra allt mer. Sjukskrivningstalen bland anställda ökar oroväckande. I dagarna tar vi ett beslut om att, tillsammans med facken och flera förvaltningar, se över möjligheten att omfördela arbetsuppgifter. Kan vi identifiera arbetsuppgifter, inom till exempel äldreomsorgen, där man inte behöver ha formell kompetens? Sådana uppgifter skulle kunna vara till exempel tvätt och städ. I Boden har modellen provats, med sänkta sjukskrivningstal samt fler människor i arbete som följd. Tid frigörs så att personalen kan fokusera på det de utbildat sig för. Därtill ges fler möjlighet att få jobb.

Inom kort kommer kommunfullmäktige att besluta om en upphandlingsstrategi. I majoritetens arbete har det varit en viktig utgångspunkt att lokala företag ska ha möjlighet att lägga anbud i upphandlingarna. Vi ser att det skapar arbetstillfällen i vår närhet och det gynnar oss att de varor vi upphandlar inte kräver långa transportsträckor. Vi ställer dessutom krav på att den som arbetar inom eller åt Sundsvalls kommun ska ha goda arbetsvillkor.

Steg för steg visar vi att vi menar allvar då vi prioriterar arbetsfrågan. Vi menar allvar genom att skapa en god arbetsmiljö för den som jobbar för oss, då vi skapas goda förutsättningar för företagare att verka inom vår kommun och då ger vi möjlighet för människor att genom utbildning kunna ta ett jobb.

Bodil Hansson (S), Christiane Rüdiger (V), Hans Forsberg (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons