Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ser gärna utökat samarbete med de fackliga organisationerna

/

Annons

Replik på "Nu är det dags att vakna upp, kära politiker", ST 19 september.

Vice ordförande i Lärarförbundet i Sundsvall, Daniel Zettergren, har i en debattartikel i Sundsvalls Tidning den 19 september ställt frågor om lärarbrist och lönepolitik i Sundsvalls kommun. Enligt lärarfackets rapport kommer det att saknas 65 000 lärare i Sverige inom de närmaste åren. Det tycker vi också är oroande och därför har vi fattat beslut för att motverka det.

Skolförvaltningen har exempelvis fått ett tydligt uppdrag om ett nära och fördjupat samarbete med Mittuniversitets lärarutbildning. En förutsättning för att detta ska lyckas är att det finns övningsskolor som studenterna kan praktisera på. Här har lärarfacken och arbetsgivaren en viktig roll att tillsammans skapa bästa förutsättningar för kommande lärare (och fackliga medlemmar) till bra träning i våra skolor. Vi ser gärna att fackföreningarna kommer med förslag hur vi tillsammans lyckas med detta.

I takt med ökad lärarbrist skapar det helt naturligt en bättre position för lärare att förhandla om sin lön. Det finns dock ekonomiska ramar som sätter begränsningar för detta för att inte äventyra skolans ekonomi. Samtidigt är det viktigt med justa spelregler så att vi inte skapar orättvisor mellan lärare. Att öka sin egen lön genom att ständigt byta arbetsgivare är inte hållbart och inte särskilt bra för eleverna. Det är dock glädjande att regeringen avsatt medel för ökning av lärarlöner, vilket för Sundsvall innebär cirka 15 miljoner kronor 2016.

Vi ser såklart gärna att fler vill studera till att bli lärare. Ett annat sätt att få fler lärare är att få tillbaka de lärare som lämnat yrket. Samtidigt är det viktigt att behålla dem vi redan har idag. Lönen är en viktig fråga, men minst lika viktigt är att minska dagens höga arbetsbelastning för lärarna som bland annat visar sig i hög sjukfrånvaro. Vi ser gärna att Lärarförbundet ökar sitt engagemang i sina medlemmars arbetssituation.

Lärare som sjukskriver sig av arbetsrelaterade orsaker är varken bra för den enskilde eller för eleverna. Som ny majoritet har vi från politiken gett frågan om sjukskrivningar högsta prioritering och avsätter därför totalt 10 miljoner kronor 2016–17 för att få friskare medarbetare i Sundsvalls kommun.

Vi ser fackförbunden som viktiga samarbetsparter i att få bra resultat för Sundsvalls elever. Det kräver dock att vi kan vara överens om att vi har ett gemensamt ansvar och att måluppfyllelsen inte motsvarar de resurser som skolan har fått genom åren.

Peder Björk (S)

Ordförande kommunstyrelsen

João Pinheiro (S)

Ordförande Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons