Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska avskaffa fossila drivmedel

/

Annons

Centerpartiet har med den nya kommunledningen, tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, fått igenom tuffare miljö- och klimatmål för Sundsvalls kommun. Vi har satt upp det högt ställda målet om en fossilfri kollektivtrafik år 2021, och att de kommunala transporterna ska styras om för att på sikt enbart bestå av fossilfria fordon.

Målsättningen är att reducera användningen av fossila drivmedel och ersätta dem med förnyelsebara drivmedel. För att uppnå detta ambitiösa mål krävs det handlingskraft. Det är flera åtgärder som måste vidtas och flera beslut som behöver fattas.

Vi har därför beslutat att Sundsvalls kommun, tillsammans med Östersunds och Hudiksvalls kommuner, ska bilda ett gemensamt ägt bolag, Biogas Mellannorrland AB, med syfte att ta fram och kvalitetssäkra ett underlag för beslut om att bygga en ny biogasanläggning. Under förutsättning att detta underlag kan utgöra grund till ett investeringsbeslut kommer Biogas Mellannorrland AB att få uppdraget att bygga och driva en anläggning för behandling av matavfall och uppgradering av biogas till fordonsgas.

Sundsvalls kommunala verksamheter har idag ca 160 gasbilar av runt 600 fordon, och vi har beställt ytterligare ett 20-tal gasbilar. Idag kör hälften av Sundsvalls bussar på biodiesel och resterande är hybrider, många av våra renhållningsfordon går på biogas och inom ett par år ska 80 procent av kommunens taxibilar göra detsamma.

Nyligen avslutades också upphandlingen för en andra biogaspump som till hösten kommer att etableras i den norra delen av Sundsvall, på Statoil i Gärde, vilket är ett mycket viktigt steg för att öka tillgängligheten och möjligheterna att kunna tanka med gas. Det är mycket bra, och nu ska vi jobba vidare för att få till än fler tankställen.

Arbetet med att ersätta vårt oljeberoende kräver flera lösningar. Utöver biogasen ska vi också titta på andra lösningar, till exempel möjligheten att ersätta vanlig fuldiesel med biodiesel, exempelvis HVO-bränslen, vilket skulle ge en stor effekt på omställningen till fossilfritt, då biodiesel kan tankas i alla vanliga dieselbilar utan att man först behöver konvertera motorerna.

Även elbilar och laddhybrider är en viktig del av lösningen för att klara av utmaningen att avskaffa de fossila drivmedlen. I Sundsvall har vi idag 20 talet elbilar/laddhybrider, och fler är på väg. Även här är laddinfrastrukturen viktig för att beståndet av elbilar, laddhybrider ska kunna växa. Sundsvall installerar därför nu ytterligare 20 nya laddstationer, vilket kommer att ge Sundsvall 38 laddstationer för elbilar. I takt med att elbilarna blir fler måste även dessa laddstationer bli fler.

Centerpartiet vill måla Sundsvall grönt och bygga ett hållbart samhälle. Det är därför viktigt att bryta vårt oljeberoende och avskaffa de fossila drivmedlen. Med en ny kommunledning tar vi nu stora steg framåt, mot ett hållbart och grönt Sundsvall.

Hans Forsberg (C)

Ordförande för kommunstyrelsens Infrastruktur- och Serviceutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons