Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill kriminalisera mobbning

/

Annons

Mobbning är tyvärr inget nytt varken på skolor eller på arbetsplatser. Men med dagens teknik kan trakasserierna följa den utsatte även i hemmet och pågå dygnet runt.

Det finns inte längre någon fredad zon. Både pojkar och flickor kan drabbas av mobbning, men flickor är mer utsatta vad gäller sexuella trakasserier. Mobbning leder till försämrad självkänsla, otrygghet och ofta till fysisk och psykisk ohälsa.

När mobbningen dessutom kan fortgå alla dygnets timmar är det viktigare att skapa märkbara konsekvenser för förövarna och utkräva ansvar av dem som har det yttersta ansvaret för att stoppa mobbningen – såsom skola- eller arbetsledning. Centerpartiet har skrivit en riksdagsmotion med följande krav:

1. En lag om kriminalisering av mobbning utreds. Helheten av mobbningens konsekvenser bör kriminaliseras på liknande sätt som brottet grov kvinnofridskränkning.

2. Se över stärkta sanktioner mot skolor eller arbetsgivare som väljer att blunda för mobbningen. Dessa bör införas i skollagen samt arbetsmiljölagen.

3. Se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att förebygga och förhindra mobbning på arbetsplatser och skolor.

Antimobbningsorganisationen Friends uppger att cirka 60 000 svenska barn och unga varje år drabbas. Arbetsmiljöverket bekräftar att en av tio vuxna uppger att de blivit utsatta för mobbning på jobbet. Det är hög tid att sluta acceptera mobbning – var det än sker.

Anita Wiklander

Ordförande Hässjö Centerkvinnor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons