Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariepool i stället för stopp

Annons

Sundsvalls kommun har som målsättning att bli Sveriges bästa skolkommun 2021. Kommunen hamnade dock endast på plats 219 av 290 i Lärarförbundets rankning av Sveriges bästa skolkommuner 2015. Detta är en klar förbättring jämfört med förra årets plats 253. Men det innebär att kommunen måste göra en motsvarande förbättring av sin placering varje år de kommande sex åren för att ha en chans att nå sitt mål.

Så införde kommunen inköpsstopp, anställningsstopp och vikariestopp den 23 september. En motsägelsefull åtgärd för en kommun med ovanstående målsättning kan man tycka. Speciellt vikariestoppet kan ifrågasättas. Många lärare oroas över att detta kommer att leda till en ökad arbetsbelastning, vilket i sin tur kan leda till fler sjukskrivningar. Då ett av de 14 kriterier som Lärarförbundet utgår från när de utser Sveriges bästa skolkommun är friska lärare, kan man fråga sig om kommunen har råd att kosta på sig ett ökat antal sjukskrivningar.

Ett alternativ vore att införa en kommunal vikariepool som tar tillvara på den kompetens som finns inom kommunen. Vi har Barn- och fritidsprogrammet och Ledarskapsprogrammet på gymnasial nivå. Ålsta folkhögskola har musikpedagoglinjen och på Mittuniversitetet finns det fem olika inriktningar på lärarutbildningen, samt ett antal pedagogiska kurser. För att inte tala om pensionerade lärare och fritidspedagoger. Det skulle kunna vara mer konstruktivt än ett vikariestopp som leder till ökad arbetsbelastning och sjukskrivning.

Erik

Lärare i Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons