Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt vägval: Ska vi ha kvar några mjölkbönder i Sverige?

/
  • Konsumenterna vill ha svensk mjölk. Samtidigt har mjölkbönderna det tuffare än någonsin, skriver Bengt Granqvist.

Annons

Det finns ett massivt konsumentstöd för svensk mjölkproduktion. Det visar en ny undersökning. Ändå har mjölkbönderna det tuffare än någonsin. Nu måste politikerna ta sitt ansvar för den svenska mjölken.

Betalningen till den svenska mjölkbonden har sjunkit med 25 procent på ett år. Vi står inför ett vägval. Ska vi ha mjölkbönder kvar i Sverige? Frågar man konsumenterna, så råder det ingen tvekan. Det visar en färsk undersökning från Novus. 97 procent av de tillfrågade svarar ja på frågan ”Tycker du att vi ska ha mjölkproduktion i Sverige?”

Konsumenternas förväntningar på mjölkbonden är höga och allra viktigast är att korna är friska och har det bra. 89 procent anser att det är viktigt att användningen av antibiotika i mjölkproduktionen är låg. Lika många tycker att det är viktigt att korna får gå ute och beta. 87 procent anser att det är viktigt att produktionen bidrar till ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv. Allt detta får den som köper svensk mjölk och mjölkprodukter. Det är nu dags för politikerna att ta sitt ansvar för den svenska mjölken. Vi har tagit fram ett politiskt mjölkpaket av krisåtgärder. Här är innehållet:

• Hjälp mjölkbönderna igenom den akuta krisen som uppstått på grund av den ryska handelsbojkotten. Det kan göras genom tillfälligt anstånd med inbetalningen av momsen, statliga garantilån och tidigare utbetalningar av EU-stöd.

• Inför ingen ytterligare särbeskattning för svenska bönder på handelsgödsel, bränsle eller transporter. Sänk i stället den särbeskattning som finns i dag.

• Förenkla mjölkbondens vardag, så det blir mer tid för korna och mindre administration. Se över regelverket som styr mjölkgården.

• Gör mjölken till en del i regeringens nya exportstrategi. Den svenska mjölkproduktionen har både kunskap och produkter i världsklass.

För det är klart att vi ska ha mjölkbönder i Sverige. Fråga våra konsumenter.

Bengt Granqvist, Kvarsätt, Sundsvall

Mjölkbonde och vice ordförande i LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons