Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka representerar ni politiker?

Annons

Replik på "Satsningen på torget – så här resonerar vi", ST 21 oktober.

När man läser det Peder Björk och João Pinheiro skriver, som svar till oss alla som i ST ifrågasätter besparingar inom skola och socialtjänst, så kan man utläsa att ni underskattar oss kommunmedlemmar. Vi kan skilja på investeringar och drift. Det gör vi också i vår vardag. Men kom inte och inbilla oss att det inte går att flytta över pengar från en verksamhet till en annan eller från investeringsbudget till driftbudget. Det går alldeles utmärkt. Ska jag behöva berätta hur det kan gå till eller kan ni komma på det själva? Det som krävs är vilja och samsyn/helhetssyn. Hur var det nu med de så kallade värdeord som inpräntats hos alla kommunanställda sedan många år tillbaka: Mod, öppenhet och helhetssyn. Nog känner väl även ni politiker till dem? Men okej, jag vet att det bara är floskler som är till för att förvirra oss till att tro att allt fungerar bra.

Den som sitter som ordförande i barn- och utbildningsnämnden ska främst företräda just den nämnden och verka för att den verksamheten får bra förutsättningar och kan uppfylla de krav och regler som finns för skolverksamhet. Att João Pinheiro inte står upp för att verksamheten är svårt att förstå. Frågan är om han är rätt person på den stolen. Eller är det någon eller några andra som styr och stretar emot?

Ja, hur den här kommunen egentligen styrs är det nog många som undrar. Vem är kommunens ”starke man”? Svaret är kommundirektören Stefan Söderlund, tillika vd i koncernbolaget Stadsbacken. I samband med att han tillträdde som kommundirektör såg han till att i praktiken även bli chef över förvaltningscheferna, vilket betyder att han fick mandat att både tillsätta och avskeda dessa. Att han också använt den rätten har vi väl alla kunnat konstatera ett flertal gånger. Socialchefer har ju kommit och gått en efter en – förmodligen med hänvisning till att de inte hållit budget och att de stridit för mer medel till den verksamhet de haft ansvar för. Kort sagt, de har inte varit ja-sägare. Den som har makten över förvaltningscheferna har ju makt att styra långt ner i hierarkin, enligt principen: Katten på råtta, råttan på repet …

Ytterligare ett sätt att styra verksamheter är att organisera om och att då kräva att de redan anställda ska söka om sina tjänster. Det är en vanlig metod. Tror någon att någon vågar ha en annorlunda uppfattning än kommundirektören om något som helst i den här kommunen? Tror någon att en utredning kan resultera i något annat än den slutsats som kommundirektören önskar? Öppenhet, knappast! Men politikerna kan, när de fattat mod till det och inser vad väljarna vill, fatta beslut om att ändra delegationen och ta tillbaka makten över verksamheterna och budgeten. Vi får hoppas att de har modet till det och att de ser till att skola och socialtjänst, inklusive äldrevård, får ta del av de medel som tycks finnas gott om i de ”hårda” verksamheterna.

Margareta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons