Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket otroligt tjat det är om krogmomsen

/
  • Både gästerna och restaurangbranschen applåderade den sänkta momsen.

Annons

Om man ser på ett restaurangbesök som en form av lyx, vilket det faktiskt i dag är för många, oavsett momssatsen. Något vi inte behöver för överlevnad, äta gör vi billigare hemma. Lyx anser jag att något är då bara vissa kan unna sig det oavsett hur många som vill. Tanken att ta med sig familjen på restaurang lite då och då tror jag alla önskar. I ett I-land som Sverige där vi brottas med I-landskriser så är det inte konstigt att detta blir en het fråga.

Om vi minns tillbaks till sänkningen från 25 procent till 12 procent så applåderade inte bara gästerna som såg framför sig billigare krognotor utan även restaurangbranschen. Prissänkningar och fler anställda. Jag känner flera krögare och äter ute då och då. Inte något av dessa ställen sänkte priserna, man hänvisade i stället till att vi slipper höja. Vilket var en sanning med modifikation, höjningen kom bara lite senare när momssänkningen lagt sig. Enligt lunchprisindex har lunchpriserna stadigt ökat till rekordnivåer, detta alltså efter sänkningen av momsen.

Om man för skoj skull tittar hur Sundsvall ligger i detta index så håller vi här samma lunchpriser som Stockholm och de andra storstäderna. Och hur blev det då med fler anställda? Jo då restaurangbranschen har anställt fler sedan sänkningen, men på timkontrakt och de vidriga förutsättningarna det medför. De stora kedjorna anställer på timmar med ingen framförhållning för de anställda. Mindre restauranger anställer också på timkontrakt och gärna ungdomar med rätt till någon form av arbetsmarknadsstöd. Restaurangbranschen har problem med skattefusk, svart arbetskraft och felvisande menyer. Detta är ett faktum. Att man gynnar en sådan bransch med skattesänkningar måste ses som orättvist av alla andra branscher som kämpar på där ute.

Jag nämner inte arbetsgivaravgifterna för unga i detta resonemang eftersom jag tycker att det är två helt skilda saker som kokats ihop till en bitter soppa à la Krögarna. Jag nämner inte heller den överetablering som råder i restaurangbranschen, den borde över tid sanera sig själv.

Jag är också fullt medveten om att det finns undantag, så du som inte känner igen dig här ovan har alltså ingen anledning att gå i taket.

Gastro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons