Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa vad folkstyre innebär

/

Annons

Likt en Fenix reste sig Sundsvall ur askan efter branden 1888. Inga kostnader sparades när Sveriges Klondyke återuppbyggdes. Dåtidens främsta arkitekter lekte med stilar och material och skapade Europas nordligaste stenstad av kontinentala mått. När rivningsraseriet härjade som värst revs ett 40-tal stenhus, men nu är Stenstaden ett ansikte som kommunen gärna visar upp. Stadens logga är en drake inspirerad av en vindflöjel på ett av husen.

I helgen firades Stenstansdagarna och jag deltog i en stadsvandring. I portgångarnas dunkel beundrade vi yrkesskickligheten hos de hantverkare som en gång hållit i penseln och de som i nutid varsamt skrapat fram väggmålningarna och återgett de intrikata mönstren sin forna glans. Vi förtrollades av de snirkliga drakarna på Nygatan 2, de leende muserna i portgången till Sundsvalls Folkbanks renässanspalats och inte minst det Bernska husets skimrande glasmålningar. Vandringen avslutades vid Nytorget i det Thuressonska huset som just byggnadsminnesförklarats. Här finns originalmåleriet kvar i all sin prakt. Därför var det en chock att höra att det var nära att hela trapphuset vitmålats för några år sedan.

Familjen Thuressson spenderade somrarna i Thurebo i Petersvik utanför Sundsvall, för att njuta solsken och snickarglädje. Nu hänger ett mörkt moln över träpatronernas slumrande törnrosaslott vid havet. SCA planerar att fälla de sekelgamla träden, riva de anrika villorna, asfaltera stränderna och anlägga en jättelik kombiterminal. Allt med kommunpolitikernas goda minne.

Frågan är när Sundsvalls politiker kommer att inse värdet av denna unika kulturmiljö? Vi har ett ansvar att bevara Petersvik åt omvärlden och eftervärlden. Det är min förhoppning att Sundsvallsborna kommer att följa skottarnas exempel på söndag och visa vad verkligt folkstyre innebär. Och det behövs en nationell skyddsinstans när lokalpolitikernas kortsiktiga plånbokstänkande fördunklat deras omdöme till den grad att allas vårt gemensamma kulturarv hotas.

Charlotte Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons