Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

WHO:s och Havsmiljöinstitutets nya rapporter visar att köttskatt behövs

Annons

Världshälsoorganisationen WHO listade i måndags processat kött som cancerframkallande. Det är första gången som ett så kallat livsmedel blir placerad på listan över säkert cancerframkallande ämnen där även cigaretter och asbest finns. Och förra veckan lanserade Havsmiljöinstitutet en ny rapport som förespråkar köttskatt för att minska köttkonsumtionen i syfte att bekämpa övergödningen av haven. Nu är det rätta ögonblicket för riksdagen att våga gå emot köttindustrin och införa köttskatt av hälsoskäl och miljöskäl.

Dagens Industris ledare 26/10 "Hög tid för köttskatt" hävdar att kött- och jordbruksindustrins lobbymaskiner globalt nästan är lika starka som oljeindustrins och om de inte hade funnits skulle vi kört elbilar och varit vegetarianer redan för 40 år sedan. Det är antagligen en korrekt analys. Samhället har länge haft synnerligen rationella skäl för att med politiska åtgärder stimulera övergången till ett växtbaserat samhälle, utan att för den skull gjort det. Men nu har två nya rapporter kommit som underlättar för riksdagen att äntligen börja agera.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att konsumtion av processat kött som korv och skinka markant ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre cancerrisk. Risken ökar även för cancer i bukspottskörteln och i prostatan. Även rött kött ökar sannolikt risken för cancer. WHO uppmanar därför kraftfullt till en minskad köttkonsumtion för folkhälsans skull.

Havsmiljöinstitutets nya rapport, Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön, visar varför köttätande är en viktig orsak till övergödningen av haven. Det beror på utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor. Det leder till ökade växtplanktonmängder, algblomningar och syrebrist i djupvattnet vilket gör att stora områden ödeläggs då bottendjur och fiskar försvinner. Styrkan i kopplingen mellan animaliekonsumtion och gödselutsläpp av kväve och fosfor från jordbruket framgår av att över 70 procent av Sveriges jordbruksmark utnyttjas för foderproduktion.  Idag är omkring 15 procent av Östersjöns botten död och risken för att bottendöden fortsätter att breda ut sig är betydande. 

Sveriges statskassa är i stort behov av påfyllning. En vegetarisk samhällsomställning minskar kostnaderna för sjukvård och miljöförstöring. En köttskatt ökar både statens inkomster och minskar kostnaderna vilket gör den till en synnerligen rimlig politisk åtgärd.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons