Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngre resurs är lättare att relatera till

Annons

Apropå skolstart. Jag läste för en tid sedan om en elev som tilldömdes en ersättning på 35 000 kronor för att ha blivit mobbad i fyra år. Fantastiskt att man kan sätta ett pris på en sådan skada. Eller det är kanske mer ett erkännande att: "Sorry, vi kanske har gjort fel då eftersom vi inte satte stopp för det här tidigare, men här är lite plåster på såren, så nu kan du må bra igen".

Vad jag har förstått så är det ju så gott som omöjligt för rektor, lärare och föräldrar att utrota mobbingen. Men det borde kanske finnas en opartisk kontaktresurs på skolan, där någon som känner sig kränkt eller mobbad direkt kan vända sig till oföranmäld. Inte en opersonlig servicedesk/reception, utan en direkt utpekad person som barnen känner till.

Ja, men vi har ju redan en sådan resurs på skolan? Nej, jag menar inte en ointresserad och rökstinkande syokonsulent. Jag menar en förslagsvis yngre anställd som barnen lättare kan relatera till och öppna sig för. En slags ordningsman (eller kvinna) som poppar upp i klassrummen ibland, men som i huvudsak är ute på skolgården när det är rast, för det är ju i regel då som de oacceptabla incidenterna inträffar.

Jag säger inte att uppgiften blir att övervaka och fysiskt ingripa, utan mer visa att det är helt okej att komma fram och prata. Det kan inte vara en jättekostnad för skolan att anställa någon med det ynka kravet som social kompetens. Det behöver kanske inte ens vara en heltidstjänst. Med sikte mot nolltolerans. Mobbing är aldrig okej!

Micke

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons