Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag struntar i salta tårar över gåslevern

Annons

Läste en äldre tidningsintervju där en anonym pensionerad man intervjuades om flyktingsituationen i Sverige. Han sa något i stil med att det var väl bra att landet hjälpte till, men han ville inte ha flyktingar till just hans (rika)  kommun, och absolut inte några främlingar på hans gata. Han kunde ju bli störd av stojande barn till exempel och så vidare (åh vilka otroliga hemskheter! Att bli störd av stojande barn som flytt från bomber och nu kan leka fritt utan att riskeras att bli slaktad av en landmina….. Kan ni föreställa er det traumat).

Hans lösning var enkel och fullständigt egoistisk:  andra kommuner kunde ta emot människor som flyr från krig och terror. Det är väl ett väldigt smidigt sätt att se på ansvar och solidaritet – eller hur?  Andra eller någon kan hjälpa så ordnar det sig och själv kan man fortsätta leva sitt bekväma liv helt obehindrat.

Som om den verkliga världen inte fanns.  Och precis så tycks också en hel rad kommuner resonera och agera vad gäller att ta emot flyktingar som befinner i akut nöd. Precis så tycks en hel rad rad kommuner resonera vad gäller att erbjuda bostäder till de människor som fått uppehållstillstånd. Vissa skiter i att ta ansvar.  Ett exempel som SVT tog fram 2014 fram var att Borlänge tog emot 51 flyktingar per 1000 invånare, Täby i sin tur kunde stoltsera med 3 flyktingar per 1000 invånare. Rättvisa?

Visst-ska-Sverige-ta-emot- flyktingar – bara-de-inte-kommer-hit-filosofin kan man också kalla det för. Intressant är att det i hög utsträckning är riiiiika, fiiiiina kommuner som till exempel Danderyd och Vaxholm som inte har möjlighet att ta emot mammor, pappor, flickor, pojkar, kvinnor, män som flytt från oljebomber, IS, avrättningar och andra helveten som vi inte ens kan förstå hur mycket vi än försöker. De som inte öppnat upp för människor som flyr för sitt liv är välmående kommuner där invånarna tjänar dollar och kan unna sig ohemult mycket bling-bling och kan handla ostron på saluhallen till fredagsmyset.

Men när nödställda knackar på och vill ha fredad mark under fötterna så heter det att: tyvärr, vi har iiiiinga bostäder. Nej, just det. För ni har inte BYGGT några billiga hyresrätter (för ni kan alltid KÖPA er en bostad)  och de hyresrätter ni hade har ni ombildat till privata lägenheter (man kan ju göra bostadskarriär).

Så fiffigt va? För nu kan ju ingen som inte har cash och därmed är King inte bosätta sig i er kommun…. Och då behöver ni inte störas av stojiga barn, ni behöver inte erbjuda skolgång till pojken från Syrien och ni behöver inte svensklärare som kan lära flyktingar svenska.

Ni kan leva i ert homogena samhälle där alla är vita, alla är rika, alla kan era koder och så kan kommuner som Sundsvall, Härnösand och Malmö fixa det där med ansvar och solidaritet.

Jag har lust att skrika: Karma is the bitch! Men det hjälper ju föga. Däremot är det ett förslag på remiss om att alla kommuner ska dela på ansvaret med flyktingmottagandet. Åh vad jag hoppas att blir verklighet! Då kanske det asrika kommunerna måste börja bygga bostäder åt de som har mindre stålar och hade oturen att födas i ett land som befinner sig i fullständigt krig och sura gubbar måste  därmed stå ut med stojiga barn. Kanske kommer kommuninvånarna att grina och lipa över att de nu tvingas hjälpa till (göra det andra kommuner gör utan lagstiftning), men lite salta tårar över en gåslever bryr jag mig inte om överhuvudtaget. 

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons