Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan grekiskt nej rädda EU-samarbetet?

/

Annons

Det finns en tolkning av folkomröstningen i Grekland som skiljer sig ur mängden genom att inte vara alarmistisk. Det är den välkände amerikanske nationalekonomen James K Galbraith som står för den. I korthet anser han att grekiska folkets rungande nej till långivarnas bud inte betyder slutet för EU-projektet. Tvärtom.

Det grekiska folkets vägran att böja sig för åtstramningspolitiken betyder att Alexis Tsipras regering står stark. Nejet betyder inte slutet på förhandlingarna med långivarna, utan möjligheten att inleda förhandlingar på allvar. Långivarna måste, med valresultatet framför sig, inse att deras förkrossande åtstramningspolitik och vägran att gå med på en skuldsanering bara gör saken värre.

Tvärtemot många andra analytiker menar James K Galbraith att ett ja i folkomröstningen kunde ha blivit början på en farlig utveckling i Europa. Ett ja hade medfört en fortsatt åtstramning med ökande fattigdom och arbetslöshet som följd.

Den regering som tvingats genomföra en sådan politik skulle ha blivit kortlivad. Syriza, det enda europeiska vänsterparti som står för en pro-europeisk politik, skulle ha varit ute ur bilden. Det hade i sin tur öppnat för ultranationalistiska högerpartier som nazistiska Gyllene Gryning. En anti-europeisk löpeld skulle ha startat och spridit sig till Frankrike, Spanien, Storbritannien och andra länder, menar Galbraith.

Rätt eller fel? Det kommer att visa sig.

Galbraith pekar på ett antal myter om Greklandskrisen. Bland annat den som säger att trojkan varit flexibla och generösa. I själva verket har IMF inte gett med sig en tum på fyra månader, vare sig när det gäller skatter, löner, kollektivavtal eller skuldavskrivningar.

Och visst har han rätt i att det är magstarkt att kalla långivarna generösa när de fortsätter kräva stenhårda sparprogram och ett budgetöverskott som inte ens är teoretiskt möjligt att uppfylla för grekerna.

Grekland har sannerligen ingen lätt resa framför sig, men det är dags för dem som drivit landet in i en depression med en förkrossande åtstramningspolitik, att sätta sig ner och förhandla på allvar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons