Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske finns det ett nytt liv efter DÖden

/

Annons

Jag började vara sur på fredag eftermiddag när Kristdemokraterna röstade ner Decemberöverenskommelsen, DÖ. Visst borde varenda en ha fattat att namnet med sin förkortning hade fetdålig karma och därmed bara gick döden till mötes, men ändå. Att i ett läge då Sverige har extrema utmaningar i och med flyktingkatastrofen skapa oreda kändes verkligen olustigt.

Under helgen förbättrades humöret något. Det blir så när man hänger i en idrottshall. Hörde en del politiskt surr. Konstaterade att det går att dra en del skämt om att det var just KD som avlivade DÖ. Typ att det är synd att ljuga - med en tydlig blinkning åt KD:s värdegrund som ett kristet parti . De borde utomordentligt känna till tio Guds bud, men trots det valde de att strunta i ett löfte. Sedan kan man fortsätta med att ja, kanske kommer DÖ återuppstå på tredje dagen...Eller – det finns ett liv efter detta.

Först tänkte jag skriva en krönika om det. Jag nuddande också vid tanken på att skriva något om att det är mycket oklart vem som är den verkliga ledare inom KD. Är det Ebba Busch Thor, eller är det i själva verket Kristdemokraternas ungdomsförbunds ledare Sara Skyttedal som är den verkliga partidrottningen? Hon  skålade i skumpa efter att DÖ dog ( modernt gravöl?).  Utmanar hon Ebba Busch Thor på partiledarposten? I så fall bör Ebba Busch Thor vara nervös - Sara Skyttedal är en riktigt bra verbal skytt där i dalen och kan uppenbarligen få folk med sig.

Jag tänkte också att man kunde skriva om att Anna -  Kinberg Batra såg supertrött ut i kyrkan under prins Nicolas dop. Hon hade förmodligen legat vaken hela natten och precis som många försökt analysera DÖden. Kanske sörjt? Eller varit lättad över att processen hade varit snabb? Dolken kom hårt och snabbt.

Men jag begravde även den krönikeidéen kring DÖ.

Söndag kväll var det partiledardebatt. Det är som minijulafton för alla som är intresserade av politik och jag ville verkligen se om stämningen mellan partiledarna gick att läsa av hemma i vardagsrummet. Det var då inte begravningskänslor efter DÖden. Istället var partiledarna övertaggade.  Onödiga verbala smockor.

Tänkte att det är då inte märkligt att folk har politikerförakt. Ville skrika: ta ansvar!

Ni har ett land att sköta! Sluta bråka!

Men kanske fick vi ändå se något hända  där i debattstudion? Det öppnades upp för blocköverskridande överenskommelse i bland annat flyktingfrågan. Anna Kinberg Batra bjöd in regeringen för att diskutera flyktingfrågan. Kanske kan båda parterna börja lyssna på varandra och tillsammans agera förnuftigt och med kraft?

Om det blir verklighet med samarbete över blockgränsen finns det alla skäl att jubla. Och sedan hoppas på fler samarbeten och förnuftiga ageranden. För inget seriöst parti vill se kaos i svensk inrikespolitik.

Kanske, kanske finns ett nytt liv att mötas i efter DÖden.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons