Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatförändringarna kräver politik, inte moralism

/
  • Alla stora samhällsförändringar har startat i kulturen skriver Gustav Fridolin och Alice Bah Kunhke. Är det verkligen så?

Annons

I en debattartikel om miljö och kulturpolitik (Expressen 2/7) satte ministrarna Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke själva fingret på problemen i Miljöpartiets politik.

Det skriver att det är för att möta oro som människor väljer att ta tåget, sätta sig på cykeln eller handla ekovaran. Antalet tågresenärer, andelen såld ekologisk mat, mängden cyklade mil, hur man än mäter personligt miljöengagemang så slår måttstocken i taket.

De som åker tåg gör det kanske inte främst på grund av oro, utan för att det är praktiskt? Och ska verkligen miljöengagemang beskrivas i termer av såld ekologisk mat? Vem som har råd och inte råd att köpa kravmärkt är också det en klassfråga.

Samtidigt vet vi att den medvetna medelklass som ofta höjs till skyarna som förebilder ändå släpper ut mer koldioxid än arbetare som köper den vanliga mjölken och har en gammal bil som drar mycket bensin. Varför då? Jo, för att den som tjänar mer också konsumerar mer.

Debatten om miljöpolitiken är lika torftig som alltid. Den mest blygsamma justering av koldioxidskatten väcker lika höga brösttoner som alltid. Hos vanliga medborgare låter det däremot annorlunda. Människor är kloka.

Vilka vanliga medborgare menar ministrarna? När bensinpriset och bensinskatten höjs blir många bekymrade för om de kan bo kvar där de bor då det ofta saknas alternativ till bilen. Är det oklokt att tänka så?

I en framtid inte alltför avlägsen från i dag kommer våra bilar köra på andra bränslen. Vi kommer använda digitala lösningar för att undvika onödiga resor. Det vi köper kommer behöva hålla längre och när nytt tillverkas kommer det vara av sådant som återvunnits.

Kommer denna utveckling ske av sig själv? Är det inte så att utvecklingen går åt motsatt håll? Produkter produceras för att precis överleva garantitiden. Planerat åldrande kallas det. Detta för att vi ska köpa nya prylar så att vinsterna kan öka.

Alla stora samhällsförändringar har börjat i kulturen skriver statsråden. Här kommer vi till själva kärnan. Vilken syn vi har på världen kommer också avgöra hur vi agerar för att förändra den.

Var det verkligen kulturen som startade den industriella revolutionen, kolonialiseringen och globaliseringen? Och är det inte kapitalismens jakt på ökade vinster som i en automatiserad idioti snabbare och snabbare förbrukar jordens resurser?

Tror Miljöpartiet att är möjligt att skapa hållbar utveckling i en värld där 82 personer äger mer än halva jordens befolkning tillsammans och därmed äger makten att bestämma över vår framtid?

Tyvärr erbjuder inte Miljöpartiet något egentligt alternativ för den som vill se en jämlik och hållbar värld. Klimatförändringarna är ett kollektivt problem som kräver kollektiva lösningar. Därför krävs organisering, omfördelning, investeringar, regleringar och förbud. Och att demokratin sätts framför marknaden. Inte moraliserande.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons