Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolonialtiden skapade rasismens idéer

/

Annons

SD sprider en myt om att det är sossarna som har en rasistisk historia och inte de själva. Detta galna resonemang finns även hos en del nyliberaler, men i första hand är det nyfascisterna som sprider den. Ett exempel såg vi på onsdagens insändarsida där en Arne Forsell talar om sossarnas ansvar för det rasbiologiska institut som inrättades 1921. SD kastar sten i glashus. Sant är att det bildades ett sådant institut i enighet mellan borgerlighet och socialdemokrati. Det var ett uttryck för den svenska vetenskapens dåvarande ståndpunkt. Det fanns förvisso invändningar redan då. Inte minst den kommunistiska rörelsen avvisade rasbiologiska ståndpunkter. Det var sannolikt en orsak till att den tredje världens radikaler, som Mao Zedong och Ho Chi Minh, i stor utsträckning valde den kommunistiska vägen när arbetarrörelsen splittrades.

Från det rasbiologiska institutets bildande till att påstå att sossarna hade ett speciellt ansvar för de vetenskapliga stolligheter som då florerade är det långt. Däremot är det lätt att visa sambandet mellan rasismen och den nazistiska rörelse där SD har sitt ursprung. Jag rekommenderar den som vill öka sin kunskap att läsa boken Utrota varenda jävel, av Sven Lindqvist. Den utgavs redan 1992, men där beskrivs rasismens rötter i kolonialismen på ett mycket intressant sätt.

På den koloniala expansionen följde ett utrotande av otaliga ursprungsfolk. Det skedde i stor utsträckning i form av de sjukdomar som kolonisatörerna spred, och som det inte fanns någon bot för. Det skedde till att börja med oavsiktligt, men i ett senare skede alls inte omedvetet. Det ledde till en föreställning om starka och svaga raser. I 1800-hundratalets mitt sågs exempelvis kineser som mindervärdiga av europeiska rasister. Den som ser den utveckling som skett där kan bara sucka över den idioti som då spreds.

Några hade invändningar redan då. För i kombination med sjukdomarna genomfördes också en slakt på infödda. Den som ville se kunde se att utrotningen i stor utsträckning genomfördes med vapenmakt. Men som så ofta finns det vetenskapsmän som gjorde sitt till för att försvara maktens agerande. En verklig vetenskaplig landvinning, Darwins utvecklingslära, fick också fungera som ursäkt för utrotningen, när det naturliga urvalets sågs som det som fick utvecklingen att gå vidare också hos människan. Darwin hade själv, berättar Lindqvist, sett hur den argentinska armén massakrerade Pampas indianer. Men under det brittiska imperiets storhetstid gick det att blunda.

Lindqvist berättar hur speciellt tyska forskare hade invändningar mot de brittiska teorierna. Men när också Tyskland började delta i den koloniala kapplöpningen, så kom även tyska forskare att anpassa sig till det som skedde. Makt är alltför ofta rätt. Det gäller bara att formulera en teori kring det. För Hitlers del fick teorin om "lebensraum" motivera hans vilja att expandera i öster, det som blev en hörnsten i Hitlers politik. Hitler var rasist. Judarna skulle utrotas helt efter kolonialismens förebild. Bland ryssarna däremot skulle bara kommunisterna och intelligentian mördas. Resten skulle som "untermenschen" bli slavarbetskraft. Det förklarar också hur Stalins Sovjet kunde vinna kriget mot Hitler. Det var ett krig för överlevnad.

Dagens SD är inte i första hand rasister, de är nyfascister med sin exkluderande nationalism. Dagens sossar däremot är antirasister. Det ska inte SD:s försök att skriva om historien få ändra på.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons