Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosovo kom före Krim och Donbass

/

Annons

Nu har det sagts igen. Denna gång av den amerikanska högermannen John McCain som i veckan besökte Sverige. En nation – Ukraina – har styckats. Det är den första nation som delats i Europa på 70 år, om han har rätt. Det har han inte. Nato anföll 1999 rest-Jugoslavien genom att bomba Kosovo, huvudstaden Belgrad och andra städer i det som nu är Serbien. Det gav åtta år senare till resultat att Serbien delades genom att Kosovo gavs självständighet. Det blev visserligen en ofärdig stat som inte ens erkänns av alla EU-länder. Men nog har landet styckats alltid. Det var ett folkrättsligt undantagsfall, sa Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M). Som om han eller västvärlden kan bestämma vad som är ett undantag. Här fick Rysslands president Vladimir Putin det prejudikat han behövde för att annektera Krim.

Till detta ska läggas både delningen av Sovjetunionen och Jugoslavien. I det senare fallet gav det ett våldsamt krig. I fallet Sovjet blev det mindre krig som först under det senaste året lett till dagens inbördeskrig i Ukraina. Hybridkrig kallar vår regering och övriga västvärlden det hela. Och det är ingen osann bild, för utan moderna vapen från Ryssland skulle det vara svårt för separatisterna att klara sig även om det mesta av deras krigsmateriel är mindre moderna saker som togs ur ukrainska vapenlager när konflikten inleddes. En viktigare fråga än vad vi ska kalla kriget, är vad vi ska göra åt det. Dagens försök är de något halvhjärtade sanktioner som i form av ett ryskt svar betalas av våra mjölkbönder! Borde inte den svenska staten kompensera bönderna för detta? Det är värt att återkomma till.

Det är ingen tvekan om att majoritetsbefolkningen i Kosovo såväl som på Krim stöder utbrytningen respektive anslutningen till Ryssland. Detsamma gäller nu otvetydigt i Donbassregionen i östra Ukraina. Det borde vara full möjligt att anordna folkomröstningar som får slut på kriget där! Men det blir svårt, när västvärlden, McCain är bara ett exempel, låtsas att Krim var startpunkten när den egentligen var Kosovo. Sluta låtsas och gör vad som krävs för att återställa freden, säger jag.

Var därtill misstänksamma mot såna som Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Han är en nationalist av den typ som på allvar säger att "Ukraina nu rättar till de fel som vi begick för 360 år sedan" (citat ur tidskriften Suecia Polonia 2/15). Han menar då avtalet mellan en ukrainsk kosackledare Bogdan Chmelnitskij och den ryske tsaren. I ett avtal fyra år senare gjorde de ukrainska kosackerna i stället upp med Polen. Men det trädde aldrig i kraft. Det var det misstaget Jatsenjuk talar om nu.

Det är som om vi skulle åberopa freden i Roskilde för att återkräva Tröndelagen eller om norrmännen skulle kräva Jämtland/Härjedalen åter med hänsyn till freden i Brömsebro, och därtill vara beredda att gå i krig för detta syfte. Till saken hör att Krim blev ukrainskt så sent som 1954, som den del av firande av nämnda avtal, 300 år senare. Det skedde i ett Sovjetunionen då ingen kunde föreställa sig att Ryssland och Ukraina skulle gå skilda vägar. Donetskregionen hörde aldrig till Ukraina på 1600-talet utan det blev en del av Ukraina först efter första världskriget och revolutionen.

En dåraktig nationalism har drivit fram inbördeskriget. Det är inte en ond och en god sida utan två sidor där nationalister tyvärr tillåts härja. Låt befolkningen välja och få slut på striderna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons