Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledamöterna besöker verkligheten

Annons

Förra veckan firade många höstlov. Inget fel i det! Men själv hade jag annat för mig. I riksdagen var det plenifri vecka.

För oss ledamöter betyder det att vi är befriade från sammanträdena i partigrupper, utskott och kammaren. Denna ocean av fri tid kan man som folkvald förvisso använda till precis vad man vill, typ fira höstlov. Ja, även om själva tanken med plenifria veckor är att riksdagsledamöterna ska lämna riksdagshuset och Helgeandsholmen för att hämta intryck utifrån genom att besöka företag och myndigheter, kampanja med partikompisarna och knyta nya kontakter. Kort sagt: Träffa partifolk och locka väljare.

Med siktet inställt på valseger 2014 satte jag mig sålunda i onsdags morse på tåget mot Västervik. Där finns bland annat Skatteverkets kontor för handläggning och beslut i alla hundratusentals Hus-ärenden. För mig som ny ledamot i Skatteutskottet med ansvar i den moderata gruppen för bland annat rut och rot (som Hus är samlingsnamnet för) var en visit hos skattekontoret på orten helt enkelt ett måste!

Jag fick bland annat bekräftat att de alltmer populära reformerna – tvärtemot vad som idisslas från vänsterhåll – har fått till effekt att såväl köpare som utförare av tjänsterna i allt högre grad följer lagen och gör rätt för sig. Därmed inte sagt att lagstiftningen är felfri rakt igenom. Ett exempel på det gäller människor som lever med skyddad identitet. Eftersom förföljda eller på annat sätt hotade personer gör klokt i att inte sprida integritetskänsliga uppgifter om sig själva kan de inte använda den förmånliga fakturamodellen (som kräver personnummer) vid köp av Hus-tjänster.

Hm, låter som det kan vara läge för lagstiftaren att ingripa, funderar jag återbördad till riksdagsrummet efter förra veckans nedslag i verkligheten.

I torsdags besökte jag skattekontoret i min hemstad Kalmar. Där uppmärksammades jag på den onödiga hanteringen av pappersdeklarationer där skattskyldiga med sina namnunderskrifter rakt av godkänner påförda deklarationsuppgifter. Dessa okomplicerade aktstycken, som utgör cirka 50-60 procent av alla deklarationer som lämnas in, går sedan i retur till skattekontoren där de schablonmässigt kontrolleras och arkiveras till priset av 12 kronor per styck.

Det begriper vem som helst att medborgarnas slantar kan användas effektivare. Alltså har jag ytterligare en fråga att ta upp med kollegerna i Skatteutskottet! Nu avsatte jag inte hela plenifria veckan till besök hos skattekontor. Någon måtta får det ändå vara. Partikamrater utanför den egna valkretsen gör man också klokt i att hålla sig väl med.

Förutom mingel och politikprat med M-kvinnor i Västervik frukosttalade jag för rotarianer och hann med ett lunchmöte med moderatkompisar i Kalmar. Ute i landet finns det ett sug efter nyheter om turerna på partikansliet i Stockholm, partiledningens dagsform och annat skvaller.

Som riksdagsledamot har man en del att berätta i den vägen, det ska inte förnekas. Men det mest givande med att träffa partikompisar är så klart att man inspirerar och motiverar varandra att arbeta ännu hårdare så att alliansregeringen inte bara hankar sig kvar utan också har mandat att regera landet även efter 2014. Och visst ser det just nu lovande ut när Synovate rapporterar att 72 av 100 svenskar hellre ser Fredrik Reinfeldt än Håkan Juholt som Sveriges representant i en värld fylld av ekonomisk och politisk oro.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons