Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år innan någon frågar hur vi mår

/

Visst ska vi fira en mycket betydelsefull 50-åring – p-pillret.

Annons

Vad har inte den lilla hormontabletten betytt för kvinnans frigörelse, för den enskilda flickan att bestämma över sin egen kropp och kunna undvika oönskade graviditeter och farliga aborter?

Däremot kan det tyckas anmärkningsvärt att inte förrän nu, femtio år efter att pillret godkändes för förskrivning efter opinionens påtryckningar och för att undvika en svart marknad, ska en större studie genomföras för att se hur pillret påverkar kvinnans livskvalitet.

Eller är det symtomatiskt? Är det något slags frigörelseseufori som lever kvar sedan de glada 60- och 70-talen, när skolläkaren frågade om man ville ha p-piller, trots att man var där för halsfluss, och därför vågar man inte ifrågasätta eller ens undersöka effekterna av hormonbehandlingen? Inte förrän nu när p-pilleranvändningen minskar.

För det gör den, framför allt hos unga kvinnor. Över en halv miljon kvinnor fick p-piller utskrivna under 2013. Jämfört med 2006 har andelen kvinnor som hämtat ut p-piller sjunkit, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister. Störst är minskningen bland kvinnor 25-34 år, där andelen minskat med 13 procent.

Den brutala baksidan av denna statistik är att aborterna ökar. Sverige har under en lång tid haft det högsta antalet aborter av de nordiska länderna. Och nu har en ny trend gjort sig synlig: en ökad andel upprepade aborter bland unga. Hela 40 procent av abort-sökande kvinnor mellan 20 och 24 år har tidigare genomgått en eller flera aborter, visar en studie, publicerad i Läkartidningen.

När det gäller p-pillrets medicinska bieffekter vet professionen ganska mycket. Och rädslan för att drabbas av blodpropp är också utbredd bland användarna. De senaste tio åren har 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan orsakad av p-piller, enligt Läkemedelsverket.

En annan nackdel är att det inte skyddar mot könssjukdomar och att hormonerna kan orsaka både huvudvärk, finnar, ökad nedstämdhet, viktproblem och minskad sexlust.

Och det är just dessa "upplevda" biverkningar som nu ska studeras närmare. Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet, ska leda studien som omfattar 300 kvinnor. Under tre månader får hälften av kvinnorna p-piller och resten placebo. Samtidigt ska de rapportera om symptom och upplevd livskvalitet.

Det finns naturligtvis inget självändamål i att använda p-piller. Om kvinnan väljer att skydda sig på annat sätt är det den enskilda individens beslut. Bara det inte leder till att unga flickor chansar eller förlorar makten över sin egen kropp. Upprepade aborter är ingalunda riskfritt.

P-pillrets betydelse för jämställdheten och kvinnans sexuella frigörelse ska inte underskattas. Och preventivmedelsrådgivningen måste prioriteras för varje generation. Det är inte upp till den unga kvinnan att skaffa sig rätt information. Skolans läkarmottagningar och ungdomsmottagningar spelar en betydande roll. Och det är väl utmärkt att få en ny, omfattande studie att grunda informationen på. Men...

Jösses flickor, att det skulle ta 50 år innan någon frågade hur vi mår.

Mer läsning

Annons