Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

98 procent föredrar faktiskt ett fast jobb

/

Annons

Sen 1990 har andelen anställda som har tillfälliga jobb ökat från nio till 15 procent av alla med jobb. I dag handlar det om 618 000 personer av över fyra miljoner anställda. 1990 var de tillfälligt anställda 378 000, medan antalet anställda var nästan lika stort. Förvånansvärt nog är skillnaden i det totala antalet anställda, räknat från 1990 till i dag, endast 52 000 personer.

Detta enligt den rapport från LO som kom i går, och som utgår från data i SCB:s arbetskraftsundersökning.

Klart är hur som helst att det vi misstänkt, att de tillfälliga anställningarna blivit vanligare, bekräftas av dessa siffror.

Värt att notera är däremot att andelen som jobbar åt bemanningsföretag däremot inte är så många som man kanske trott. De är i dag 60 000 personer motsvarande 1,5 procent av de anställda.

Främst är det de yngsta som har tillfälliga jobb. Upp till 25 år har 52 procent en sån anställning. Det förvånar förstås inte. Mellan 55 och 64 år är motsvarande siffra sex procent.

Dessa anställningar är vanligare bland arbetare än bland tjänstemän, och vanligare bland kvinnor än bland män, och vanligare i småföretag än i storföretag.

De är vanligast i sektorer som restaurang, hotell, kultur, nöje och fritid. Därefter kommer branscher som hemtjänst, städning, utbildning och detaljhandel.

Lägst omfattning har industri och byggsektorerna, områden där de fackliga organisationerna är starkare.

Det för osökt över till frågan om vad löntagarna föredrar för anställningsform. Det har ju i ett par decennier påståtts att ungdomarna inte vill ha fast anställning.

Det har aldrig varit trovärdigt. Alla behöver exempelvis en regelbunden inkomst för att finna någonstans att bo. Men nu finns det siffror.

Om de tillfälligt anställda tillfrågas så säger 55-60 procent av de yngsta och de äldsta att de hellre vill ha fast jobb. I åldersgrupperna däremellan är svaret cirka 80 procent. Hälften av dem som gärna vill vara tillfälligt anställda är samtidigt heltidsstuderande.

Av de tillfälligt anställda föredrar 15 procent den anställningsformen. Räknar man i stället bland alla anställda blir siffran två! procent. Om man räknar in studerande och säsongsarbetare blir siffran nio procent – som 1990. Tas den ifrågasatta regeln allmän visstidsanställning bort, så är vi tillbaka i det betydligt bättre läge vi hade då, enligt LO.

Det är fullt rimligt att regeringen får vidare med detta vallöfte. 98 procent föredrar faktiskt fast jobb!

Mer läsning

Annons