Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AB svensk socialförsäkring

Annons
Folkpartiets utspel om vikten av att försvara socialförsäkringarna kommer rätt i tiden. Det är svar på tal åt vänster och den s-märkta standardpropaganda som talar om \"attacker\" mot välfärden och hur borgerliga partier skulle vilja ha något slags vilja oklart varför att \"rasera\" de trygghetssystem som finns i Sverige. Men liberalernas tal om behovet och nyttan av väl fungerande socialförsäkringar, är samtidigt en signal till moderatledaren Fredrik Reinfeldt om det kloka i att backa, till exempel från moderata idéer att försämra sjukersättningen för långtidssjukskrivna till strax över 60 procent.
Systemet med att sätta av en del av inkomsten för att försäkra sig mot sjukskrivning eller arbetslöshet en genial i all sin enkelhet och den svenska modellen har under en lång rad år visat sig vara ett föredöme internationellt. Problemet är att den socialdemokrati som regerat Sverige sedan 1990-talets början, har tagit \"AB svensk socialförsäkring\" och dess verksamhet för något givet.
Utvecklingen kan liknas med ett privat försäkringsbolag på dekis där utbetalningarna till kunderna skjutit i höjden så till den grad att företagets överlevnad är hotad. Ett företag som inte jobbat aktivt arbete för att förebygga skador och vårda sin kundkrets. Nu tvingas bolaget betala ut mer i ersättningar än man får in i försäkringspremier. Tack vara slapphet och bristen på skadereglerare i \"företagets\" ledning har enstaka försäkringstagare lyckats fuska till sig stora belopp det inte varit berättigade till. Ett än allvarligare problem är den normförskjutning som skett i bredare lager av försäkringskollektivet, en normförskjutning som resulterat i överutnyttjande, eller något snällare; felutnyttjande.
Detta är inte problem som inträffat över en natt. Det handlar om en smygande förändring. Under flera år har en lång rad varningssignaler ljudit både högt och klart. Samtidigt har den socialdemokratiska partiapparaten i alla dess former värjt sig för larmen. En lång rad organisationer och enskilda människor har varnat för fusk och överutnyttjande och dess konsekvenser. Från regeringshåll har reaktionerna på detta varit papegojlika: Inget felaktigt har inträffat. Först de senaste två åren har försiktiga reaktioner om att det kanske, möjligen, eventuellt, förekommer fusk och överutnyttjande.
Behovet av en annan regering i Sverige visar sig återigen. Detta då det är partier i oppositionsrollen som så ofta måste driva fram viktiga åtgärder när den rödgröna regeringskoalitionen inte förmår göra jobbet.

\"en smygande förändring

Mer läsning

Annons