Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adjö till amatörernas afton

/
  • Kan systemet med nämndemän förändras genom nya erfarenheter efter Sverigedemokraternas intåg i domstolarna?

Sverigedemokraternas framgångar i valet har inte bara bäring på arbetet i riksdag, landsting och kommuner, utan även i landets domstolar.

Annons

Sveriges nämndemannasystem, där lekmän från politiska partier utses till domare, betyder att ju fler mandat ett parti får i landstings- och kommunfullmäktige, desto fler nämndemän får det tillsätta. Därför kommer antalet sverigedemokratiska lekmannadomare att öka drastiskt under den kommande mandatperioden.

Den framtida tillströmningen av SD-märkta nämndemän i Sveriges domstolar har gjort att många tvivlar på det nuvarande systemet i dess helhet. Och det finns det all anledning att göra. Men inte på grund av SD:s ökade popularitet – utan för att det är principiellt fel att utse lekmannadomare.

Tanken är att nämndemännen ska representera det folkliga rättsmedvetandet, och ge rättsväsendet ökad legitimitet bland allmänheten. Men att en lekman ska tilldelas lika stor makt som en juridiskt utbildad domare är mycket märkligt.

För det första är det tveksamt om det finns något så diffust som ett folkligt rättsmedvetande. För det andra är det osäkert om nämndemannasystemet verkligen stärker rättsväsendets legitimitet.

Snarare kan det öka människors skepsis, då det innebär att amatörer som saknar juridisk kompetens har möjlighet att avgöra viktiga rättsfall, bara för att de sägs besitta någon vag kvalitet som juristdomare inte antas ha.

Oavsett vilka partier som kan tänkas få utse nämndemän bör systemet avskaffas. Om opinionen för det kan stärkas på grund av Sverigedemokraternas ökade väljarstöd, har åtminstone något gott kommit av partiets framfart.

 

 

 

Mer läsning

Annons