Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera i stället för att markera

/

Annons

I Sälenfjällen diskuterar det försvarpolitiska etablissemanget med politikerna under Folk och försvars årliga rikskonferens. Årets viktigaste fråga väntas bli försvarets ekonomi i ljuset av ett skärpt säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde.

Att frågan är aktuell visas av att det är ett av tre områden – de övriga var energin och pensionerna – som i ”decemberöverenskommelsen” pekades ut som extra viktiga områden för block­överskridande lösningar.

Det vi med säkerhet kan säga att om såna ska uppnås, så gäller det att inte börja med de frågor där oenigheten är som störst.

Det är vad som nu hänt. Den nyvalda ordföranden för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, tog redan i sitt installationstal upp kravet på en utredning om svenskt Natomedlemskap. Nu har hon fått hela den borgerliga alliansen att ställa sig bakom kravet – också det Natoskeptiska Centerpartiet.

Kinberg Batra försöker på detta sätt visa att ”decemberöverenskommelsen” – som stärker en minoritetsregerings möjlighet att regera – tvärt emot vad hennes interna kritiker tror – inte innebär att det blir omöjligt att föra en aktiv oppositionspolitik. Markeringen är det förstås inget att säga om. Positionen är inte ny från Moderaternas sida.

Men inget tyder på att Natokravet blir mer än en markering. För det är svårt att tro att en Natoutredning kan ingå i en blocköverskridande överenskommelse.

Redan en utredning innebär en markering som skärper läget i närområdet eftersom det skulle öka Rysslands misstro mot omvärlden. Det är ju också den lätt urskiljbara effekten av ett svenskt Natomedlemskap.

Ett bättre alternativ är att stärka den svenska försvarsförmågan. Det ökar vår säkerhet utan att i onödan provocera ett oförutsägbart Ryssland. Om det bör de blocköverskridande diskussionerna handla.

Mer läsning

Annons