Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkesson hycklar om att hjälpa flyktingar på plats

När Reinfeldt i lördags höll sitt sommartal på Norrmalmstorg visste han vad han gjorde. Han stod upp för en human flyktingpolitik och ett fortsatt öppet Sverige.
Kritik har riktats mot honom för att han genom sitt tal om kostnader för flyktingmottagande gynnade Sverigedemokraterna. Alldeles säkert gjorde han det. Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund kallade Reinfeldts utspel för en "julklapp", och partiet bestämde sig för att lägga om hela sin valkampanj.

Annons

Budskapet från partiet är dock detsamma som inför förra valet. Migration ställs mot välfärd. Infödda svenskar ställs mot invandrade. Invandringen kostar mer än den smakar, enligt SD.

När Jimmie Åkesson på måndagen talade i Sundsvall märktes att något hänt. När han var här i maj var anhängarna några få, motdemonstranterna som vände ryggen till desto fler. På måndagen hade den nyfikna och uppriktigt intresserade skaran lyssnare ökat markant, medan ryggvändarna var några få. Visserligen hade han konkurrens av både Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ och Ulla Andersson från Vänsterpartiet, men något har hänt. Normaliseringsprocessen fungerar. Det är inte längre lika stigmatiserande att stå för att man gillar SD och deras politik.

Det eviga mantrat att det är bättre att hjälpa flyktingar på plats än att ta emot dem i Sverige upprepades flera gånger från Sverigedemokraternas scen. Problemet med den retoriken är dels att det inte stämmer, dels att det inte finns någon motsättning mellan att ta emot flyktingar här och att samtidigt göra insatser för att förbättra situationen varifrån de kommer, men framför allt - Sverigedemokraterna har inte för avsikt att satsa mer på att hjälpa människor på plats. Tvärtom vill de dra ner på biståndet, från nuvarande 1 procent av BNI (bruttonationalinkomsten) ner till 0.7 procent.

Samtidigt är det så att ett av de effektivaste sätten att hjälpa människor "på plats" är att ta emot migranter som därefter skickar pengar hem till släktingar i hemlandet. Summan av pengarna som anhöriga skickar hem är större än det samlade biståndet. Och ju fler migranter, desto mer och effektivare hjälp för dem som är kvar i hemlandet.

Så vad menade då Reinfeldt med pratet om de kommande flyktingströmmarna och kostnaderna för det? Menar han att vi måste dra ner på välfärden för att ha råd med ökad flyktingmottagning? Nej, jag tror att han menade ungefär precis vad han sa för den som lyssnade noga. Att Sverige är ett välfärdsland. Vi har det bra här. Vi har råd att hjälpa dem som har det betydligt sämre än vi. Alliansen lovar inga stora satsningar på välfärden, men det innebär inte per automatik att det kommer att bli sämre. Tvärtom är migration nödvändig för välfärd och tillväxt på sikt.

Det var rakryggat av Reinfeldt att stå för att flyktingmottagande på kort sikt kostar pengar, men att det är en nödvändig prioritering, trots att det ger ökat stöd åt SD och han samtidigt lär tappa en hel del av Moderaternas kärnväljare som är kritiska mot den höga invandringen.

Mer läsning

Annons