Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Qaida förnyar sig

Annons
På de flesta terrordåd följer numera samma fråga: Är det al-Qaida som ligger bakom? Svaret brukar dröja. Även då al-Qaida utpekas finnas ofta reservationer. Terrornätverket al-Qaida har förändrats så mycket efter den 11 september 2001 att vi inte kan vara säkra på vad vi menar då vi talar om al-Qaida. Frågan är om inte vilken grupp som helst som delar al-Qaidas värderingar kan presentera sig som en del av detta nätverk.

För att slippa ständiga diskussioner om vilka dåd som ska tillskrivas just al-Qaida föredrar många experter att tala om jihadister. Det är en sammanfattande benämning på extrema muslimska rörelser som förespråkar jihad, heligt krig, mot västerlandet och ofta också mot andra muslimer. Via internet tog de så kallade \"al-Qaida i Europa\" på sig förra veckans bombdåd i London. Sådana erkännanden markerar i sig att något har hänt med Usama bin Ladins nätverk. Själv medgav bin Ladin aldrig rent ut vilka terrordåd han låg bakom.

Efter att Afghanistans talibaner, som var bin Ladins beskyddare, störtats antog man att al-Qaidas högsta ledning var sönderslagen. I dag tycks dock många västliga terroristexperter utgå från att rörelsen åter har en stark central ledning. Terroristexperten Ahmed Rashid tror att bin Ladin befinner sig i Pakistan. Rashid ifrågasätter dock om bin Ladin över huvud taget kände till terroristcellen som utförde bombningarna i London. Även om bin Ladin och hans Afghanistanveteraner fortfarande är aktiva menar Rashid att en yngre generation av jihadister håller på att ta över inom al-Qaida. I Storbritannien tycks de nya jihadisterna vara andra generationens invandrare, födda i landet. Rashid beskriver det \"nya\" al-Qaida som små hemliga celler där medlemmarna känner varandra personligen och undviker all offentlighet. Attentatsmännen i London tycks dock ha fått hjälp utifrån. Här fanns alltså förbindelser mellan den lilla cellen och en större organisation.

Då al-Qaida grundades av Usama bin Ladin i slutet av 1980-talet var målet att störta väststödda (eller sovjetstödda) regimer i muslimska länder. Sedan utvidgades det till ett globalt krig mot västerlandets \"judar och korsfarare\". Objektivt sett ledde al-Qaidas jihad till slut till katastrofala nederlag för rörelsen Bushs krig mot terrorismen, talibanregimens fall och det amerikansk-brittiska angreppet på Irak. Men det är inte säkert att al-Qaidas medlemmar ser saken på det viset. I deras speciella föreställningsvärld har det avgörande nog varit att de uppfyllt sin plikt att utkämpa jihad. Efter den amerikansk-brittiska invasionen av Irak menar dock vissa iakttagare att de religiösa drivkrafterna inom al-Qaida fått minskad betydelse. Hur medlemmarna i det \"nya\" al-Qaida resonerar vet vi dock inte; de är inte intresserade av att föra någon dialog med omvärlden.

Mer läsning

Annons