Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All stadga verkar ha försvunnit med ens

/
  • Folkpartiledaren Jan Björklund är pressad – inte minst internt. Han vill nu rösta med regeringen både om en tredje pappamånad och slopat vårdnadsbidrag.

Annons

Den stora vinsten med decemberöverenskommelsen var enligt de borgerliga att deras fyrpartiallians kunde hålla ihop även i opposition genom att nyfascistiska SD fråntogs allt inflytande. Detta tänks garantera att de borgerliga ska kunna återkomma till makten efter nästa val bara man blir större än de rödgröna. Det skulle då sakna betydelse om SD fick vågmästarställning även efter nästa val.

När den interna kritiken blev hård efter julens överenskommelse, valde man att höja tonläget gentemot regeringen. Man skulle minsann driva igenom flera förslag i strid med de rödgrönas vilja. Idén att politiskt slå fast att skolavslutningar ska kunna hållas även i kyrkan verkar vara en tanke i den riktningen där de borgerliga och SD kan tänka sig att gå gemensam väg. Som om politiker vore bättre än skolledare att lösa såna frågor. Är det inte viktigt att alla elever kan fira skolavslutning tillsammans?

Ett annat initiativ handlade om Bromma där regeringen bara tagit ett beslut: att tillsätta en förhandlingsman för att lösa knutar om det blir några i förhållande till kommunen. Denne sa redan vid sitt tillträde att det var otänkbart att stänga Bromma om det inte då fanns plats för Brommatrafiken på Arlanda! Så vad är problemet?

Ett mer logiskt initiativ från borgerligt håll gällde vägen Förbifart Stockholm. Där togs ett beslut om tillfälligt stillastående som kostade miljoner – som det verkar i onödan. Politiska kompromisser – i detta fall med MP – är ibland dyra. Fast nu verkar det som om opinionen i Akalla har vaknat. Den väg som nästan helt planeras att gå i tunnel, ska nämligen gå ovan jord just förbi detta miljonprogramsområde. Det blir inte mindre märkligt av att vägen planeras att gå i tunnel under välbärgade villaområden.

Nu tycks Folkpartiet med sin skadskjutne partiledare Jan Björklund vilja utnyttja den politiska situationen till att få några hjärtefrågor genom riksdagen. Det första gäller den tredje pappamånaden, där FP tänker stödja regeringsförslaget som då kan gå igenom, om inte Vänsterpartiet gör allvar av sitt hot att säga nej till förslaget eftersom de säger sig vilja mer. Ett sånt agerande skulle bli svårt för Vänsterpartiets väljare att smälta.

Slutligen är Björklund nu beredd att avskaffa Kristdemokraternas hjärtefråga, det kommunala vårdnadsbidraget. Då agerar FP som ett normalt parti. Man försöker påverka politiken så mycket man kan. Hur det stämmer med decemberöverenskommelsen är en annan fråga. All stadga verkar ha försvunnit hos de borgerliga med ens.

Mer läsning

Annons