Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla dörrar hålls öppna

/

Annons
Ringde Göran Perssons närmaste man, statssekreteraren Lars Danielsson, till Hans Dahlgren på UD eller inte på annandag jul förra året? Därom käbblas det mellan Statsrådsberedningen och Utrikesdepartementet. Först var Danielsson helt säker på att han hade ringt. Tre gånger dessutom. Numera minns han inte riktigt. Han anser i och för sig fortfarande att han har ringt, men helt säker kan han ju inte vara.
Det faller ett löjets skimmer över statssekreterarens agerande. Visst kan det vara svårt att komma ihåg exakt vilka samtal man deltagit i vid en specifik tidpunkt, men det här fallet är ju lite speciellt. Om det nu mot all förmodan ändå är så att Lars Danielsson inte kommer ihåg vad han gjorde eller inte gjorde, under en av de viktigaste arbetsdagarna i hans liv, så är detta i alla fall skäl nog för att ifrågasätta om han verkligen är rätt man på rätt plats.
Det är inte för inte man kommer att tänka på en monolog av en annan Danielsson, men med förnamnet Tage. Där diskuteras det om hur sannolikheten förhåller sig till sanningen. \"Vi har inte råd med några riktiga sanningar längre, utan vi får nöja oss med sannolikhetskalkyler.\" Det är helt enkelt inte sannolikt att Lars Danielsson inte kommer ihåg om han har ringt eller inte. Då kan det ju än mindre vara sant. Antingen har han ringt, och då ljuger Hans Dahlgren, eller så har han inte ringt och då ljuger eller mörkar Lars Danielsson för att själv undkomma kritik.
Förresten är Tage Danielssons Sannolikhetsteori ganska talande för hur regeringen hanterande flodvågskatastrofen överlag. Det är bara att byta ut några ord mot Sydostasien och flodvågskatastrof:
\"I själva verket går ju hela det socialdemokratiska partiet och väntar på att få veta om det som hände i Sydostasien har hänt eller inte, innan dom kan bestämma sig för om det ska tycka att flodvågskatastrofen är så farlig som den skulle vara om det som har hänt i Sydostasien verkligen hände.\"
I tisdags ryckte i alla fall statsministern ut till Lars Danielssons försvar, men det var nog inte många som blev klokare efter det. Göran Persson har fortfarande förtroende för sin statssekreterare, men samtidigt meddelar han att Danielsson har blivit en belastning för regeringen. Snacka om att hålla alla dörrar öppna.

\"Det faller ett löjets skimmer över statssekreterarens agerande.

Mer läsning

Annons