Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla nolltaxerare är inte skattesmitare

Annons

Det svenska globala industriföretaget Atlas Copco tycks ha ägnat sig åt bokföring av det moraliskt tvivelaktiga slaget. Genom att låna pengar mellan olika delar av företaget skapades en valutaförlust på 1,8 miljarder kronor i Sverige. På grund av låneaffären har företaget inte betalat bolagsskatt i Sverige under tre år.

Detta rapporterade SVT på söndagen. En väl underbyggd och intressant nyhet, som heller inte motsades av Atlas Copcos finansdirektör Hans Ola Meyer. Hans fikonspråk får nog snarast ses som en bekräftelse:

– Problematiken som gör att det ser väldigt konstigt ut vissa år, får man kanske trots allt tillskriva att det är en svår materia mellan vad som är redovisningsregler och vad som är deklarationsregler.

Tyvärr drunknade nyheten i SVT:s övriga rapportering. Sju av tjugo undersökta storkoncerner uppges ha nolltaxerat 2010.

Problemet med rapporteringen är att det inte framgår vilka företag som gått med förlust tidigare år och använt sig av den lagliga – och rimliga - möjligheten att utjämna mellan vinst och förlust över tid. Och vilka företag som i likhet med Atlas Copco kan antas ha ägnat sig åt avancerad skatteplanering.

Mer läsning

Annons