Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ombord

Annons
En intressant diskussion om moderaternas vänstergir, och vikten av ideologisk tydlighet, pågår i Expressen. Förra lördagen (5/3) skrev PR-konsulterna Anders Kempe och Anders Lindberg om riskerna med att söka sig mot mitten. De pekar på det amerikanska presidentvalet i höstas, där teorin om att val vinns i politikens mittfåra kom på skam. George W Bush skärpte sin ideologiska högerprofil och belönades för detta av väljarkåren. Kempe och Lindberg menar att Perssons och Nuders tal om skattehöjningar ska ses ur det perspektivet. Att de tydliggör socialdemokraternas profil som ett vänsterparti, efter att under ett flertal år närmat sig mitten.
Analysen tycks vara korrekt såtillvida att regeringspartiet går till vänster. Men antagandet om att de skulle belönas för detta får i alla fall inget stöd i den senaste Sifomätningen. I den backar socialdemokraterna med hela fem procentenheter. Moderaterna å sin sida går fram med knappa två procent och får enligt mätningen det högsta stödet på sex år. Om siffrornas stämmer så tycks Fredrik Reinfeldts omdaning av partiet uppskattas av väljarna. Senast partiet låg på den här nivån i mätningarna hette partiledaren Carl Bildt. Den samlade oppositionen får i mätningen 51,2 procent och skulle sålunda få fördela ministerposter om resultatet skulle stå sig i nästa val.
Erfarenheten har givetvis lärt oss att ta opinionsundersökningar med en nypa salt. Men socialdemokraternas nedgång med fem procent är statistiskt säkerställd; ehuru oklart med exakt hur mycket. Övriga partiers inklusive moderaternas förändringar ligger inom felmarginalen och är därför osäkra att dra några vidare slutsatser om. Trenden tycks dock vara positiv för den som längtar efter ett maktskifte i den demokratiska enpartistaten Sverige.
Moderaterna med Reinfeldt i spetsen höll i helgen sin årliga kommunkonferens. Vissa nya förslag lanserades bland annat om skolpolitiken men främst var det nog ett försök från partiledningens sida att förankra den nya, mjukare linjen bland partiets företrädare runt om i landet. Det tycks ha gått vägen. Nu är både väljare och partifunktionärer ombord på tåget mot förändring och maktskifte. Så PR-konsulter och lobbyister i all ära, men några lysande politiska spåmän är dom inte.

Mer läsning

Annons