Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians som håller sams

/

Med mindre än två veckor kvar till valdagen presenterades så till sist alliansens gemensamma valmanifest. I och med att resultatet av regeringspartiernas prioriteringar och inbördes dragkamper nu är känt, har väljarna fått besked om vad som kan tänkas vänta om alliansen får regera vidare.

Annons

För alliansen som politiskt block utgör själva enigheten ett av de få trumfkort som finns att spela ut mot en opposition som alltjämt har ett stabilt övertag i opinionen; en enig allians kan ställas mot en rödgrön röra. Och visst, det faktum att de borgerliga partierna faktiskt kan uppvisa en enad front trots att Moderaterna ser ut att göra ett dåligt val samtidigt som småpartierna förblir små, är viktigt och nödvändigt. Men resultat vittnar om att enigheten har uppnåtts till ett högt pris, inte minst för Folkpartiet.

Precis som FP vill satsar alliansen tungt på skolan, och avsätter 4,5 miljarder redan till nästa år. Regeringen vill bland annat införa fler karriärtjänster och speciallärare, samt genomföra ett mattelyft. Paketet framstår som väl sammansatt, och Folkpartiet kan nu visa att regeringen har svar på skolans utmaningar. Men på jämställdhetsområdet är det betydligt mer tunnsått. I striden om föräldraförsäkringen har KD fått sin vilja igenom, så någon tredje pappamånad utlovas inte. Därmed får FP onekligen svårare att profilera sig som alliansens tydliga feministiska röst, men i gengäld slipper KD att uppleva ytterligare en förödmjukande överkörning.

En vinst för Moderaterna är att den Reinfeldtska ansvarsfullheten vilar tung över dokumentet. För första gången går den svenska borgerligheten dessutom till val utan utfästelser om nya skattesänkningar. Detta tar givetvis udden av Socialdemokraternas kritik om att alliansen skulle vilja prioritera skattesänkningar framför allt annat.

Regeringen understryker också hur viktigt man anser att värnandet av överskottsmålet är, och att det ska sparas i ladorna inför bistrare vintrar. Moderaterna har också lyckats blockera allianskollegornas önskan att höja upp a-kassan. Även om någon bidragslinje knappast längre finns på den socialdemokratiska kartan kan M i alla fall argumentera som om så är fallet, utan att riskera att falla på eget grepp.

Ingen behöver tvivla på att alliansens manifest kommer att sätta sina avtryck i Socialdemokraternas motsvarighet, som väntas bli klart inom en mycket snar framtid. S har nu möjligheten att kontra med ett högre bud, och en produkt som förstärker de konfliktlinjer som partiet vill att väljarna ska notera. Men väljarna kommer att få svårt att värja sig för slutsatsen att Stefan Löfvens besked i realiteten bara står för S och inte för en eventuell framtida rödgrön regering. Alliansens valmanifest ska därför inte jämföras med Socialdemokraternas valprogram, utan med ett rödgrönt valmanifest som inte finns.

Mer läsning

Annons