Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänhetens säkerhet är viktigast

/

En gång är ingen gång, två gånger är en vana.

Annons

För rättspsyk i Sundsvall börjar det bli en lite väl djupt rotad (o)vana att låta farliga patienter avvika från permissioner. Nu senast avvek alltså en person dömd för grova våldsbrott och som enligt det vakthavande befälet på polisen i Sundsvall blir "aggressiv i samband droger och alkoholintag". Rikslarm har utfärdats.

Värt att komma ihåg är att det inte är några duvungar som sitter på sluten psykiatrisk vård. De som döms till rättspsykiatrisk vård anses för sjuka för att sitta i fängelse och är ofta – om än inte alltid – farliga.

Hur är det ens möjligt att dessa patienter upprepade gånger lyckas fly? Så sent som i augusti var det en patient som helt enkelt sprang ifrån sina vårdare. Den lakoniska förklaringen till hur det gick till – "Han sprang snabbare helt enkelt." – säger väl egentligen allt. Det krävs inte en Stephen Hawking för att räkna ut att något sådant kan ske om inga rutiner finns för att förhindra det.

Efter den rymningen sa den tillförordnade klinikchefen Bengt Eriksson till ST:

– Vi har verkligen sett över organisationen ordentligt efter de två senaste. Men vi kommer aldrig kunna ha en situation där ingen någonsin kommer rymma.

Det är så klart sant att det är svårt att förena patienternas rätt till permission med ett system som gör det helt omöjligt att fly, men när rymningar inträffar upprepade gånger på kort tid så är det uppenbart att mer måste göras, att rutinerna måste förändras.

När det handlar om patienter som kan anses vara farliga för allmänheten så måste rimligen säkerheten vara det som sätts i första rummet.

Mer läsning

Annons