Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: 3 snabba om Busch Thors tal

Annons

Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor kom till Almedalen med låga opinionssiffror och stora krav på leverans. Inför 2300 åskådare tog hon ett tydligt kliv åt höger i ett försök jaga väljare i gränsmarkerna mot Sverigedemokraterna.

1) Styr högerut

Ett väl framfört tal som handlade till stor del om terrorsektens härjningar i Syrien och Irak, med politiska krav som att skicka JAS-plan till Mellanöstern och döma IS-krigare för landsförräderi kombinerat med familjepolitik och attack på identitetspolitiken så riktade sig Busch Thor till väljarna till höger. Här handlar det om att frälsa KD från 4-procentsförbannelsen och ta väljare från gått till SD, eller åtminstone stoppa läckaget från Moderaterna till SD och locka dem till Kristdemokraterna. Planen har ett problem, den traditionellt starka humanistiska gren av kristdemokraterna som kommer från frikyrkorörelsen, med ett starkt socialt engagemang, skräms iväg.

2) För magstarkt för andra i Alliansen

Reaktionerna i Almedalsvimlet på det politiska innehållet i talet visar att Kristdemokraterna under Ebba Busch Thor får se upp på sikt om de vill vara en del av alliansen. Åtskilliga glirningar från liberalt håll pekar på att en spricka håller på att öppna sig. Hur stor den blir och hur överbryggningsbar återstår att se.

3) Ryssland

Tydligaste talet i Almedalen hittills i att varna för Rysslands försök att bryta ned den europeiska säkerhetsordningen. Ett bra parti i talet var:

"Jag skulle vilja utfärda en varning för nu ska jag göra något som politiker ibland har svårt för. Dags för självkritik. Politiker gör inte alltid rätt avvägningar, och ibland blir det särskilt tydligt i historiens ljus.

Vänner, försvarspolitiken är ett sådant område som präglats av kortsiktighet och naivitet. Det krävs förändring."

Partiet behöver dock leverera, mer. KD är med i en försvarsuppgörelse som innebär att försvarets andel av BNP går under 1 procent enligt prognoserna år 2020. Det är halva Nato-rekommendationen. För att klara Alliansfriheten utan kollektiva försvarslösningar behöver Sverige lägga omkring 2,5-3 % av BNP:n.

Menar Ebba Busch Thor allvar med den idkade självkritiken behöver KD ta varje tillfälle som finns att revidera försvsarsuppgörelsen för att skjuta till mer pengar.

Mer läsning

Annons