Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: 3 snabba om Lööfs tal

/


Annie Lööf (C) var först ut av partiledarena att tala under årets Almedalsvecka. Inför 2600 personer höll hon ett tal som försökte stärka positionering som Alliansens okrönta drottning genom att ta på sig ledartröjan inom borglighetens idéförnyelse.

Annons

1) Alliansen som ord tonas ned

Comeback för ordet borglighet gör att begreppet allians tonas ned i Lööfs retorik. Hårda attacker på Löfvens "socialism" ställer borgligheten i en antites mot det röda laget. Intressant nog användes Alliansen som begrepp användes bara åtta gånger mot 25 för olika varianter av borglig och borgerligheten. Ingen tvivlar väl i dag på att de fyra borgerliga partierna kan regera ihop vilket gör att Alliansen som begrepp inte längre behövs på samma sätt som tidigare.

2) Ledartröjan på

Annie Lööf markerade i talet att hon tänker försöka behålla det initiativ som hon har tagit inom borgerligheten när de andra partierna tampas med att ha just genomfört partiledarbyte eller som i fallet Jan Björklund (FP) haft motvind. Få tror väl att Annie Lööf har chansen att få en statsministerpost, men nog aspirerar hon på en tyngre post än Näringsminister i nästa borgerliga regering...

3) Hettar till när passion kommer

Annie Lööf gjorde en dag på jobbet som tal betraktat. Inledningen var lite väl avslagen och mycket kringelikrokar, men Lööf lyfter som talare när hon får tala om sina hjärtefrågor där engagemanget lyser igenom. Det finns också en trygghet som märks inte minst i väl avvägda pauseringar. Stefan Löfvens politik får i gång Lööf, men framför allt brann det till när det handlar om att försvara det öppna samhället. Då kommer skärpan, passionen och publiklyftet. Belöningen, kvällens längsta applåder.

Mer läsning

Annons