Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ALMEDALEN: Tre snabba om Åkessons tal

/


Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll tal inför 2100 personer, minst hittills i Almedalen. Samtidigt var det ett tal med störst synliga störning i form av en den dansande älvan (och Femen-aktivist) som sjöng barnasinne

Annons

1) Längsta talet

Ingen i Almedalen pratar lika länge som Jimmie Åkesson, typ ungefär 20 minuter längre än Ebba Busch Thor i Kristdemokraterna. Ingen svensk partiledare är heller så van att fortsätta att prata vad som än händer. Under onsdagskvällen fick Åkesson efter en Improviserad start bli rättad av publiken när han nämnde fel dag på statsminister Löfvens tal. Lägg till handhavandefel av mikrofonen som gav sprakande ljud och till sist en tekniker som gestikulerade vilt, dansande älvor, rop och andra störmoment så bekom ingenting av detta Åkesson som pratade och pratade på. Sammantaget torde Åkesson vara Sveriges tåligaste talare i absolut motvind.

Men talet var alldeles för långt. Ibland är less more. Det borde talskrivaren lära sig. Särskilt i avsnittet om barnen blev långt, och här tappade Åkesson kontakten med publiken. Kärnväljarna känner inte lika starkt för barnen som IS eller ren populism mot övriga partier..

2) Kamp med Kristdemokraterna

Nu slåss Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson om väljare i samma områden. Där Busch Thor försökte göra en inbrytning i att stenhårt kritisera islamister och terrorsekten i Syrien och Irak med konkreta förslag som att skicka ned JAS så svarade Åkesson med en fullskaleattack på familjepolitiken. SD pratade mer barn och familj än KD i Almedalen, och Åkesson gav partiet ett nytt epitet, konservativa. Tidigare har partiet kallat sig själv för socialkonservativt. Det är första gången som jag har noterat att man strukit ordet social. Även Åkesson gav IS en framträdande plats i talet och passade på att stjäla Olof Palmes "Satans mördare".

3) Ingen elefant fick plats i Almedalens gröna vardagsrum

Elefanten i Sverigedemokraternas vardagsrum är utvecklingen i närområdet, partiets agerande i dessa frågor samt en infekterad relation till ungdomsförbundet. Den uteslutne SDU-ordförande Gustav Kasselstrand stod sida vid sida med partiets försvarspolitiske talesperson (och förre partiledare) Mikael Jansson precis som vilket ungdomsförbund och moderparti som helst i en utfrågning på Försvarspolitisk Arena.

Ryssland och relationen till partiets ungdomsförbund fick inte plats trots ett långt tal, istället var det attack som gällde på de övriga partiera och IS blev de bestående intrycken, samt att Åkesson uttryckte visionen med att bli Sveriges största parti.

Mer läsning

Annons