Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en ohelig allians

/
  • Centerpartiet i Sundsvall med Hans Forsberg i spetsen

Tidigare har Miljöpartiet varit det parti i Sundsvalls kommun som varit berett på nästan vilka samarbeten som helst, och vänt kappan lite efter vinden. Nu sällar sig Centerpartiet till den skaran då de ingår i det nya kommunstyret tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Annons

Det är delvis obegripligt att de röda som redan har egen majoritet i fullmäktige väljer att samarbeta med Centerpartiet. Ambitionen de säger sig ha om långsiktig stabilitet är nog så god, frågan är om någon verkligen tror att det är vad det nya samarbetet kommer att leda till. Centerpartiet lämnade visserligen koalitionen under valrörelsen för att de inte fått igenom tillräckligt mycket av sin politik i det samarbetet, men ingenting säger att de kommer att få mer inflytande med ett rött styre.

Ändå är det självklart bättre för C att finnas med och styra, än att försöka åstadkomma resultat med sina fyra mandat i opposition.

På riksplanet är C ett parti som står så långt ifrån V som det går att komma. I lokalpolitiken som normalt sett är något mer pragmatisk ser det uppenbarligen annorlunda ut. Frågan är vad väljarna anser om det, och om de fortsättningsvis kommer att rösta på C om det är detsamma som en röst på ett i övrigt helrött styre.

Somliga kanske hoppas att C ska lyckas införa lite liberala idéer och beslut i kommunen, men det är nog att hoppas lite för mycket. En troligare gissning är att C-väljarna blir lika osäkra och förvirrade som Miljöpartiets, som i Sundsvall numera inte har en aning om vad de får om de lägger en av deras valsedlar i valurnan.

Mer läsning

Annons