Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

April april

Annons
En av mina bekanta köpte skämtet om att "miljögifter" i marken, resulterar i att de föremål som grävdes ned på Stora torget inför millennieskiftet 1999, måste grävas upp. Men visst fanns ytterligare ett skämt i ST fredagen den 1 april. Månne nyhetsredaktionen drabbats av något slags hybris och dubblerat tokerierna? Det stod ju svart på vitt att miljöpartiet vill stoppa en utbyggnad i Birsta ...

Aprilskämt? Nej, mp:s Runa Forsman vill på fullt allvar bromsa exploateringen i den så kallade Radiodalen. Det blir lite av tillbaka till stenåldern nu. Eller skall vi i norr nöja oss med att återvända till 1800-talets bondesamhälle? En tid då Sverige var Europas fattigaste land och en tredjedel av invånarna utvandrade. Bara detta att betrakta resterna av jordbruksbygderna i Birsta som något slags omistligt kulturarv, dessutom av stort ekonomiskt värde, lockar till skratt. Särskilt när Ikea och en rad andra företag redan ligger på ort och ställe som därtill klyvs av den fyrfiliga motorväg som utgör en veritabel pulsåder mellan nord och syd i detta avlånga land. Vad skall bevaras?

Sundsvall är ett utmärkt exempel på att det går att kombinera en levande stadskärna med externa köpcentra. Åtminstone om man skall tro organisationen Svensk handel och det finns det väl skäl att göra. Om vi vill att Sundsvall skall växa är utbyggnaden i Birsta ett alldeles naturligt inslag i denna utveckling. Jag hör dessutom till dem som är hjärtligt trött på inslagen av inskränkt bymentalitet som präglar Västernorrlands. Jag vill nämligen se Sundsvall/Timrå/Härnösand sakta smälta samman till en mer homogen enhet med en arbetsmarknad. Det kraftbälte med industri, handel och bostäder som så sakteliga växer norrut, är oerhört viktiga steg på denna väg.

Det kallas utveckling och är ett nödvändigt inslag i ett samhälle där medborgarna vill mer än att utgöra ett pittoreskt inslag på ett slags europeisk bakgård. Alltså mer än en plats där invånarna livnär sig av jakt , fiske och halvsular skor åt varandra. Jag säger inte att vi blint skall exploatera utan att ta rimliga hänsyn, tvärtom. Vi skall tvärtom leda utvecklingen. På så sätt får hela regionen en miljö som attraherar fler människor att bo, arbeta och handla i. Plats finns det gott om.

Mer läsning

Annons