Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det feministiskt, ansvarsfullt och modigt att skära ned på BB och kvinnosjukvården?

/

Annons

Sjukvård mot konstdans, katt mot hund, Medelpad mot Ångermanland och socialdemokrat mot socialdemokrat.

Beskedet att landstingstjänstemännen skissar på omfattande nedskärningar har aktualiserat frågan om diverse målkonflikter inom och utanför den krisdrabbade organisationen.

Politikerna har oerhört svåra pedagogiska uppgifter framför sig när de ska prioritera bland verksamheterna och kommer tvingas skära i såväl de folkhälsofrämjande som rehabiliterade insatserna. Hur ska man exempelvis kunna förklara värdet av att landstinget hålla sig med professionella ballerinor samtidigt som multisjuka äldre vårdas i sjukhuskorridorerna?

Är det egentligen konstigt att situationen har fått Socialdemokraterna i Västernorrland att fullkomligt implodera?

I Sollefteå protesterar kommunalråd Elisabet Lassen (S) högljutt. Till ortstidningen säger hon att "vi kommer att agera kraftfullt", för att stoppa nedskärningar vid inlandssjukhuset, och "för oss är det viktigare med bra vård än med låg skatt."

Lyssnar man å andra sidan till kommunstyrelsens ordförande Peder Björk (S) i Sundsvall så vill han inte veta av några skattehöjningar innan landstinget vidtagit "kraftfulla åtgärder" för att komma till rätta med de ekonomiska obalanserna.

Därtill fortsätter det före detta landstingsrådet Ewa Söderberg (S) att torpedera sina röda partikamrater med försåtliga insändare, som den under rubriken "Vad vilja socialdemokratin?" (19/8). Hennes fajt med det nuvarande landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S), om bland annat länsklinikerna, är en väldokumenterad och infekterad historia.

Strömqvist är för övrigt själv en specialist på motsägelsefulla och inkonsekventa budskap. Samma dag som det stod klart att kraftiga nedskärningar är att vänta vid länets sjukhus skrev landstingsrådet i tidningen under rubriken "Välfärden måste få kosta" (21/8)...

I debattartikeln lägger Strömqvist ut texten om att en "feministisk politik kräver mer, det kräver handling. Tydliga reformer som gör skillnad för jämställdheten. Sådana reformer är ofta ganska obekväma. De kräver strukturförändringar, utmanar normer och ställer krav. Men det är nödvändigt, och kräver ansvarsfull och modig politik."

Det låter ju vettigt. Men man kan ändå stilla undra hur Strömqvist budskap harmonierar med förslaget om att BB med eftervård riskerar att försvinna från sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå. Är det verkligen nödvändigt, ansvarsfullt och modigt – eller för den delen, ens särskilt feministiskt – att skära ned på sjukvården som riktar sig specifikt till länets kvinnor?

Det bör sägas att nedskärningarna vid BB och kvinnosjukvården ännu är just ett tjänstemannaförslag. Landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) måste nu bevisa att hon för den feministiska politik hon säger sig företräda, för lyssnar man till hennes partikamrater ute i kommunerna är de med fog oroliga för sina BB-mottagningar.

Ja, Västernorrlands socialdemokrater briljerar verkligen i den egendomliga konsten att gå i opposition mot sig själva. Medelpad mot Ångermanland, kamrat mot kamrat.

Mer läsning

Annons