Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrogant av HSB

/

Annons
Den så kallade kompromissen som på tisdagskvällen togs på socialdemokraternas kongress kan inte ses som annat än fullständigt meningslös. Innebörden är av typen: \"kanske kan vi möjligtvis om en herrans massa år överväga om vi möjligtvis skall dela försäkring i större grad än i dag, men det får vi i så fall diskutera då.\" Att de kongressombud som ville se en ökad individualisering av föräldraförsäkringen kunde gå med på denna kompromiss är svårt att förstå. De som vill behålla dagens system tycker däremot säkert att det är en alldeles utmärkt kompromiss.
Debatten blev lång och argumenten var de sedvanliga som vid det här laget är tämligen kända. Familjerna har olika levnadsvillkor och måste därför få välja själva stod emot argument om jämställdhet och kvinnor som missgynnas på arbetsmarknaden med dagens system. Som så ofta i denna typ av debatter har de flesta deltagare redan på förhand valt sida och få byter ståndpunkt efter att ha lyssnat till debatten.
Därför blev gårdagens mest anmärkningsvärda nyhet att Göran Persson gick ut redan innan debatten avslutats och sade att det inte blir någon ökad kvotering av föräldraförsäkringen oavsett vad kongressens beslutar. Självklart är det som Persson förklarade inte så att kongressen direkt styr regeringspolitiken, men att han sätter sig själv och sina idéer över det egna partiets vilja är minst sagt märkligt och arrogant. Socialdemokraternas högsta beslutande är trots allt partikongressen, inte Göran Persson. Det är som att han tror att väljarna har gett Göran Persson, inte socialdemokraterna som parti, förtroendet att bilda regering.
Givetvis måste en regering ges ett visst mått av frihet att handla efter sitt eget bästa omdöme, men det är kongressen som bestämmer vad det socialdemokratiska partiet skall tycka och verka för. På samma sätt som landsmötet gör för folkpartiet eller partistämman för moderaterna. Att på förhand säga att regeringen inte tänker följa de beslut som partiet fattar säger väldigt mycket om Göran Perssons ledarskap. HSB, Han Som Bestämmer, vet bäst, och ingen annan, allra minst en partikongress, skall komma och lägga sig i hur hans regering sköter sitt jobb.
Kanske borde partiet ändra sin slogan till \"Göran bestämmer - så enkelt är det\".

Mer läsning

Annons