Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återuprätta arbetslöshetskassan

/

Annons

De borgerliga partiledarna, som alla ställt sig bakom decemberöverenskommelsen, gör nu sitt bästa för att kaxa upp sig. De har själva valt bibehållen blockpolitik före politiskt inflytande, men de vill ogärna låtsas om det. Speciellt på moderat håll är kritiken hård mot att man trots valresultatet låter sossarna styra i orubbat bo.

Ett problem är att en del av dessa kritiker skulle föredra ett samarbete med nyfascisterna i Sverigedemokraterna. De anständigare Moderaterna tänker sig snarare ett läge där man påverkar vänsterregeringen i sakfrågor.

Men partiledarna som också avvisar samarbete med SD, står fast vid blockpolitiken. Det är därför man kaxar upp sig.

Sossarna ska inte tro att man kan lägga in vad som helst i de budgetar som de borgerliga lovat att släppa igenom.

Det tror jag ärligt talat att statsminister Stefan Löfven (S) redan förstått.

När det är sagt så måste de borgerliga också förstå att det som är budgetfrågor kommer att ingå redan i S-MP-regeringens vårbudget. Förhoppningsvis gäller det den utlovade höjningen av a-kassan som försvan när SD kunde rösta igenom de borgerligas budget.

Strax före budgetomröstningen i december, 30 november närmare bestämt, så beskrev arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i SvD, tillsammans med ledarna för LO, TCO och Saco, två huvudproblem med arbetslöshetsförsäkringen.

För det första ersättningsnivån. En tjänsteman i privat sektor kan i dag bara få 40 procent av sin lön i a-kassa, för arbetare, som i genomsnitt tjänar mindre handlar det om 53 procent. Bara en av hundra! får de 80 procent som striden stod om på 90-talet.

Än värre är att två tredjedelar av alla registrerade arbetslösa i dag står helt utan försäkring. Detta måste ändras i kommande budget.

Mer läsning

Annons