Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att tysta med våld

Annons
Innan årets Almedalsvecka var en debatt mellan centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley och Sverigedemokraternas (SD) ordförande planerad. Dock fann inte arrangören någon lokal till debatten, för att ingen ville hyra ut lokaler till dessa krafter. Säkerhetspolisen avrådde från att ha den utomhus de menade att de inte kunde garantera säkerheten, framför allt för sverigedemokraten.
En journalist från SVT berättade för mig att en taxichaufför sett hur ett tiotal maskerade personer totalt slog sönder en bil i Visby hamn. När personerna flytt och chauffören gick fram till bilen satt en ung person aktiv i Nationaldemokraterna (ND) på förarplatsen.
Bägge dessa partier är grovt odemokratiska och hyser direkt obehagliga åsikter. Men fruktansvärda tankar kan aldrig botas av hot och våld. Det verkar troligt att det är grupper som Antifascistisk aktion (AFA) som ligger bakom sådana här attacker. AFA har enligt sin egen webbplats som mål att "krossa fascismen i alla dess former" och anpassar sina arbetsmetoder "efter vad situationen kräver" något som kan innebära "att fysiskt konfrontera fascisterna på gatan". Vad dessa vänsterextremer som anser sig ha rätt att slå sönder bilar, misshandla människor och ställa till med så mycket väsen varje gång någon de inte delar åsikter med har möte - tror sig kunna uppnå är svårbegripligt. Förutom att med våld protestera mot nationalister och rasister så är de även kända för upplopp under större internationella möten, som exempelvis toppmötet i Göteborg när Sverige var ordförandeland i EU.
Visserligen finns det lika goda supare på den högerextrema sidan exempelvis då den då 27-årige ordföranden i Nationaldemokraternas ungdomsförbund misshandlade en homosexuell man i Stockholm Prides festivaltåg 2003. Trots bråken mellan dessa extremer är det således mer som förenar dem än skiljer dem åt.
Arg, förtvivlad och desperat kan man bli av att läsa för mycket av vad dessa rörelser vill med vårt land, eller Europa. När de på fullaste allvar menar att de öppna gränserna skapar terrorism och är orsaken till dåden i Madrid och London blir man helt stum av uppgivenhet. Men det säkraste sättet för dessa personer att få mer inflytande är att ständigt marginaliseras, att få stryk och på så sätt kunna ge sig själva en sorts martyrskap som i sin tur kan leda till sympatisörer.
Min norska släkt menar att om trollen får se dagsljus spricker de och blir stenbumlingar istället för elaka skrämmande varelser. På samma sätt bör nog dessa extremisttroll få se dagsljus. De bekämpas bäst genom att alla får ta del av motargumenten. Risken finns att om debatten aldrig tas, hörs heller aldrig argumenten mot dessa välsmorda nationalister med en riktigt otäck agenda.

Mer läsning

Annons