Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även den som saknar bostad och uppehållstillstånd ska få lära sig svenska

/
  • Att kunna språket är en av de viktigaste förutsättningarna för att få jobb.

I dag fattade regeringen beslut om att satsa 30 miljoner på undervisning i svenska åt nyanlända.

Annons

Pengarna betalas ut till studieförbund som sedan ansvarar för undervisningen.

Hittills har det kunnat ta lång tid för nyanlända flyktingar att få lära sig svenska, då det krävts ett uppehållstillstånd för att få rätt till SFI, svenskundervisning för invandrare. Dessutom krävs att personen har ordnat eget boende. Uppehållstillstånd räcker alltså inte för den som fortfarande bor i ett asylboende.

Därför är det ett välkommet beslut från regeringen.

Det är svårt att säga vad det innebär att det är studieförbunden som ska ansvara för undervisningen för de nyanlända. Fördelen är att fler personer involveras att engagera sig i integrationen. Jag utgår ifrån att Folkbildningsrådet som fördelar pengarna också ser till att de studieförbund som ges uppdraget har den kompetens och kapacitet som krävs för ett effektivt användande av resurserna.

Förhoppningsvis är dagens beslut bara första steget mot ett mer målinriktat integrationsarbete, för trettio miljoner räcker inte långt i den uppförsbacke som råder på integrationsområdet.

Bristen på bostäder är fortfarande skriande, och handläggningstiderna för den som söker uppehållstillstånd oacceptabelt långa. Skillnaden nu blir att den som äntligen får sitt uppehållstillstånd snabbare kan få in en fot på arbetsmarknaden, där språket är en av de viktigaste faktorerna för möjligheten att få ett arbete.

Mer läsning

Annons