Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även goda brott är olagliga

/
  • Nazisterna möttes av både psalmsång och bengalrök under första maj-demonstrationen i Jönköping.

Annons

"Det är helt sjukt. Motdemonstranterna blir åtalade för att ha sjungit psalmer mot nazisterna. Men nazisterna går fria!"

Ungefär så har ett mål som nyligen var föremål för huvudförhandling i Jönköpings tingsrätt beskrivits. Och visst låter det konstigt, när man läser det. Men det är inte en rättvisande beskrivning av vad som faktiskt har skett.

Bakgrunden är att nazistiska Svenskarnas parti höll en tillståndsgiven demonstration i Jönköping på 1 maj. Demonstrationen möttes av hundratals motdemonstranter. En del av motdemonstranterna satt på gatan och sjöng psalmer. Polisen sade till gruppen att flytta på sig men den satt kvar.

Det slutade med att polisen fick lyfta bort demonstranter, varav vissa åtalades. Åtalet rörde inte själva psalmsjungandet, utan "ohörsamhet mot ordningsmakten".

Åtalet har upprört många och glatt andra. Det är inte förvånande att människor blir upprörda om de bara tagit del av omständigheterna i något liknande den tillrättalagda form som inleder denna text. Men nu är det alltså inte psalmerna som är grejen, egentligen. Utan att de som sjöng psalmerna inte flyttade sig ur vägen för en tillståndsgiven demonstration när polisen sade till dem.

Ibland tar övertygelsen över och laglydnaden rinner ut. Det kan hända de flesta moraliska människor. Juridiken är det kitt som håller människor samman och hanterar konflikter. Men den är inte ofelbar. Och när den uppfattas som ohållbar reagerar människor ibland.

Situationen med psalmsångarna är på intet sätt unik. Plogbillsrörelsen har gjort aktioner mot vapenindustrin, liksom sammanslutningar som Ofog.

Djurrättsrörelsen har släppt minkar fria. Handlingar motiverade av goda intentioner.

Det finns säkerhetsventiler som gör att handlingar som normalt är att anse som brott inte bestraffas. Handlingar i självförsvar eller i nöd, medför inget ansvar, även om de i och för sig träffas av brottsbalkens regler. Men dessa regler medför normalt inte ansvarsfrihet i situationer av civil olydnad. Plogbillsrörelsen har tidigare försökt. Vapen är till för att döda eller skada, sade plogbillarna, och att förstöra vapen innebär att potentiellt rädda människors liv. Ett finurligt argument – men inte juridiskt hållbart.

Normalt finns det inte några "get out of jail for free-kort" för övertygade aktivister. Juridiken kan inte och bör inte sättas åt sidan för att någon begår brott för en god sak.

Argumentet att polisen prioriterar fel är inte heller rättsligt relevant när ett åtal väckts mot aktivister. Kritiken mot rättsväsendet för att inte prioritera hatbrott tillräckligt är delvis berättigad. Men att det förekommer för få domar där straffet skärps på grund av hatmotiv är ett dåligt argument för att den som har begått andra brott ska undgå ansvar.

Juridiken kan inte vika för övertygelsen. Men allt är inte juridik. Ibland måste en moralisk människa följa sitt hjärta snarare än Svensk Författningssamling. Heder åt dem som sjunger psalmer mot nazidemonstrationer. Även om det är brottsligt.

Mer läsning

Annons