Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badawi blottlägger det saudiska systemet vidrighet

/
  • Ensaf Haidar, hustru till skribenten och bloggaren Raif Badawi, mottog på onsdagen Sacharovpriset åt sin man.

På onsdagen tilldelades den saudiske skribenten och bloggaren Raif Badawi EU:s Sacharovpris för tankefrihet.

Annons

Priset mottogs i Strassbourg av Raid Badawis hustru Ensaf Haidar eftersom han själv inte kan hämta priset. I fjol dömdes han nämligen till tio års fängelse och 1000 piskrapp för att ha smädat islam. Raif Badawi har blivit en symbol för allt som är fel med Saudiarabien och den förvridna syn på islam som landets rättssystem bygger på.

Och då har Badawi ändå kommit undan med livet i behåll, det är det inte alla regimkritiker som gör. Halshuggning och stympning av kroppsdelar förekommer. Till det kommer att kvinnor systematiskt förtrycks och är degraderade till andra klassens medborgare.

Badawi är en mycket välförtjänt mottagare av Sacharovpriset. Hans skriverier har blottlagt och med all önskvärd tydlighet visat vilken vidrig diktatur Saudiarabien är.

I en ideal värld skulle Saudiarabien vara ett land som ingen anständig stat skulle vilja samarbeta eller ha med att göra, men av realpolitiska skäl så är Saudiarabien fortfarande inne i värmen. Saudiarabien har länge varit en viktig allierad till USA i arabvärlden och för svenskt vidkommande är det inte länge sedan det blåste upp till storms kring exporten av krigsmateriel till Saudiarabien. I samma veva slingrade sig svenska ministrar och vägrade att kalla Suadiarabien vid dess rätta namn: En diktatur.

Det må vara så att vår regering inte vill uttala det uppenbara: Att Saudiarabien är en av världens vidrigaste diktaturer. Alla vi andra, som inte bakbinds av handelspolitiska eller diplomatiskt hänsynstagande, måste fortsätta att uppmärksamma Saudiarabiens fruktansvärda politiska system och i alla fall inte hymla med eller tysta de brott mot mänskligheten som dagligen utövas i landet.

Mer läsning

Annons