Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag och framsteg

Annons
Efter mordet på Libanons tidigare premiärminister Rafik Hariri har spänningen i Mellanöstern tilltagit. Misstankarna riktades direkt mot Syrien där Rafik Hariri framstod som en farlig motståndare. Inte bara USA, utan också Frankrike, Storbritannien och FN, har de senaste veckorna starkt kritiserat Syrien, som har omkring 15 000 soldater på plats i grannlandet Libanon. Självmordsattentat i Tel Aviv på fredagen, misstänks också bottna i syriska intressen och det har i sin tur fått Israel att hota med ett slut på den nya fredsprocessen.
När tusentals libaneser i huvudstaden Beirut dessutom trotsade demonstrationsförbudet, samtidigt som parlamentet inledde en debatt om mordet på Rafik Hariri, så fanns egentligen ingen återvändo. Beskedet på måndagskvällen att Libanons pro-syriska regering avgår möttes med stormande jubel och det är ett hårt slag för den syriska regimen. För libaneserna är detta positivt, men turbulensen skapar samtidigt ett kritiskt läge för fredsprocessen i Mellanöstern. I regionens historiska konflikter behövs bara några bakslag för att hundra framsteg ska omintetgöras. Detta mönster måste brytas och det kan finnas förutsättningar för att det ska lyckas. I går inleddes till exempel en fredskonferens för Mellanöstern i London där alla viktiga parter deltar utom Israel (som tackat nej) och Syrien (som inte bjudits in).
Men trots Israels frånvaro är konferensen en symbol för omvärldens vilja att stödja parterna till en väg ut ur dödläget. Det behövs då Israels premiärminister Ariel Sharon pressas hårt av israeliska högergrupper på grund av beslutet att avveckla bosättningarna i Gaza. Journalister i Israel menar att den hätska och militanta stämningen till och med påminner om den som föregick mordet på Yitzhak Rabin. Det ligger då nära till hands för den israeliska regeringen att av inrikespolitiska skäl ta nya självmordsbomber som argument för att markera distans till fredssamtalen.
Men till slut har Israel och omvärlden inte råd att låta terrorister pressa fredsprocessen in i samma låsta läge som den befann sig vid Yassir Arafats bortgång.

\"Ariel Sharon pressas hårt

Mer läsning

Annons