Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara inte Nato målar in sig i hörnet igen

/
  • Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande åkte i går till Moskva för att träffa Rysslands president Vladimir Putin.

Annons

I Sverige sprids nu en bild av konflikten i Ukraina, som säger att den som visar någon förståelse för det som sägs i Ryssland, är utsatt för rysk propaganda. Inbördeskriget i östra Ukraina är ett krig mot ryska trupper. Detta leds av Rysslands president Vladimir Putin som omväxlande beskrivs som en Hitler och som en som lider av sjukdomen Aspergers syndrom. Hur kul är det för den som har den diagnosen att kopplas samman med Putin?

Jag frågar mig vad jag då ska ta mig till med andra fakta. I maj besökte jag oppositionella i Vitryssland tillsammans med Olof Palmes internationella center. Där fick vi höra att vitryssar inte så gärna åkte till det närbelägna västra Ukraina längre. Därtill hade nationalismen där vuxit sig för stark. Hos de fria fackföreningen fick vi höra att facken i Ukraina sen länge splittrats mellan öst och väst. De kunde inte samsas. Splittringen i Ukraina är inte ett ryskt påfund. Det faktum att demonstranterna på Majdan inte lyckades – eller ville – hålla nationalismen borta, fick förödande följder. Den mer ryskkritiske kanske skulle säga att det gav Putin chans att ta Krim – om än med stöd av en bred folkmajoritet där.

Kriget i Donbass har nu pågått i mer än ett halvår. Det tog fart när den nyvalde presidenten Petro Porosjkeno valde den militära vägen. Han mer eller mindre demolerade staden Kramatorsk i norra Donbass och hans trupper såg ett tag ut att kunna dela utbrytarregionerna Donetsk och Lugansk. Det är den ficka där striderna nu står som hårdast. Gårdagens besked om en humanitär vapenvila i Debaltsevo ger människor en möjlighet att fly, Men det troliga är att striderna fortsätter tills området åter är i separatisternas händer.

Vi befinner oss i ett farligt läge. Nato beslutar nu att skicka soldater till östra Europa. Det förändrar inte läget på marken. Det viktiga är att man inte går för långt. Minns hur Nato 1999 mer eller mindre målade in sig själv i hörnet, så att det måste gå till bombkrig mot både Kosovo och Belgrad. Få trodde nog att det skulle lösa speciellt mycket. Men man såg inget alternativ, sen man vid förhandlingarna i Rambouillet ställt ultimatum till Jugoslavien – som nonchalerade budskapet. Kriget kom därmed att handla om Natos trovärdighet.

Vi kan bara hoppas att frånvaron av alternativ för Nato att agera på, inte leder till en konflikt direkt med kärnvapenmakten Ryssland. Jag hyser inga större förhoppningar till att Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande i skrivande stund besöker Putin i Moskva, Men det är bättre än alla tänkbara ultimatum. En folkomröstning i Donbass är den bästa vägen ut ur inbördeskriget.

Mer läsning

Annons