Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barkbröd och svält

Annons
Egentligen är det ett under om oppositionen får fler än en handfull röster i valet nästa höst. Och moderaterna kommer att få minst stöd. För det förstår väl var och en att en allians som vill införa ett "systemskifte", där de "arbetslösa och sjuka tvingas betala", inte kan vinna. Fyra "cyniska" borgerliga partier som vill göra slut på rättvisan och försämra välfärden. Och självklart är Fredrik Reinfeldt är styggast. Visserligen ser han ganska snäll ut kanske är det därför diverse ledarskribenter (s) nästan kissar på sig i ivern att klä moderatledaren i spökdräkten.
På åtskilliga av landets ledarsidor har tonen blivit både gällare och gnälligare. Mottot; ändamålen helgar medlen, har åter dammats av. Den viktiga politiska diskussionen om varför elva års socialdemokratiskt styre inte har lyckats skapa bättre förutsättningar för jobb, företagande och högre välstånd tycks vara mindre intressant att föra. Med få undantag håller propagandan också ganska låg klass. En avvikelse utgörs visserligen av stilisten Göran Greider i Dala-Demokraten. Ta bara detta vackra: "Och mellan dikena ringlar den steniga väg för i synnerhet arbetslösa och fackliga medlemmar som borgerligheten gemensamt anlagt."
Det låter poetiskt så det förslår, men det är svårt att förstå exakt vad Greider menar. Nåväl, också i Sundsvall kommer undergången med en borgerlig regering har vi fått läsa i kollegan Dagbladet. Mittuniversitet går i putten om alliansen vinner riksdagsvalet. Värre kan det bara bli om också Allians för Sundsvall tar över i kommunhuset. Illvilliga moderater, lömska folkpartister, gruvliga centerpartister och hätska kristdemokrater, lär tillsammans med miljöpartiet (som just i Sundsvall är särskilt illasinnat), montera ned välfärden och skapa ett sämre samhälle. Barkbröd, svält och mörker, eländes, elände. Alla blir fattigare, utom ett litet fåtal. Något scenhus blir det förstås inte heller, men lustigt nog tas detta inte upp som ett argument mot oppositionen.
Regeringsmaktens politruker hetsar oss att istället rösta på politiker som påstås lyckats med trolleritricket att fördela mer välstånd än vad som produceras. För i sagans värld härskar det rödgröna regeringsunderlaget i riksdagen, alltid sams om de kraftfulla tagen i världens bästa land. I Sundsvall ges i sin tur illusionen av en kvicktänkt socialdemokrati som alltid visar resolut ledarskap, därtill ständigt flankerad av det vänsterparti som rakryggat och genomför sin egen politik. Kan det bli bättre?
Ja, konstigt nog verkar det finnas en lång rad medborgare som trots detta faktiskt kan tänka sig att rösta fram en annan regering fler än hälften av väljarna enligt opinionsinstituten. Det är alltså rätt många människor som retoriken till trots inte ser Sveriges senaste år som en makalös framgångssaga. Det känns ganska bra tycker jag.

Mer läsning

Annons